120 minuter
Enkelt
Kaneldoftande morotsgryta med helbakad rotselleri

Kaneldoftande morotsgryta med helbakad rotselleri

Matig, kryddig och precis lagom het gryta med fin smak av citrus, kanel och saffran. Här serverar vi den med en bit helbakad rotselleri, men det är också god som den är med en bit bröd att doppa. Blir det över så dryga ut med lite vatten till en soppvariant till lunchlådan.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4-5 (ca 600 g) morötter
  • 1 msk neutral olja
  • en knivsudd saffran
  • 500 g krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 kanelstång
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • ½ tsk sambal oelek
  • ½ msk honung eller strösocker
  • finrivet skal av 1 lime eller citron
  • 600 g rotselleri
  • 1 msk smör
  • 2 dl fetare yoghurtsort eller lätt-crème fraiche
  • 2-3 msk brynt smör eller smält ghee
  • efter smak rostade sesamfrön

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 175° varmluft. Skölj rotsellerin ren från jord. Skär bort de trassliga delarna vid bladfästet. Gnid in smöret runtom hela sellerin, salta och peppra. Lägg rotfrukten i en form med bakplåtspapper. Baka den långsamt i 1 ½-2 timmar. Sänk temperaturen lite mot slutet om den blivit väldigt mörk. Den ska vara helt mjuk i mitten när den är klar.

  • 2

    Skala och skär lök och vitlök smått. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Fräs alltsammans i oljan och med saffran i en kastrull en liten stund.

  • 3

    Tillsätt tomat, vatten, fond och kanelstång. Låt koka upp under omrörning. Låt sjuda en god stund, gärna någon timme, på svag värme. Rör om då och då. Späd ev med vatten om så önskas.

  • 4

    Smaka av med salt, peppar, sambal/chiliflingor, honung/socker och lite pressad lime/citron.

  • 5

    Skär rotsellerin i en-två centimeter tjocka klyftor och servera tillsammans med grytan. Toppa med crème fraiche, brynt smör eller ghee, sesamfrö och gärna något kryddgrönt som koriander eller persilja efter behag. Servera gärna med lite av den gröna småbladsmixen.