20 minuter
Enkelt
Jordärtskockssoppa med svartkålschips & kastanjechampinjoner

Jordärtskockssoppa med svartkålschips & kastanjechampinjoner

Den lite sötnötiga smaken av jordärtskockor ihop med citron och grädde är nästan oslagbar! Hannah och Elin toppar sin goda soppa med svartkålschips och stekta champinjoner vilket gör den ännu mer smakrik och matig. Servera gärna med bröd och bönröran med vitlök och timjan.

Ingredienser

  • 500 gram jordärtskockor
  • 3 medelstora potatisar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1½ dl vitt vin eller matlagsningsvin
  • 1 msk veganskt margarin eller smör
  • ½ liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2½ dl havregrädde eller annan valfri grädde
  • saft från 1⁄4 citron

Instruktioner

  • 1

    Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.

  • 2

    Fräs ingredienserna med matfett i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut.

  • 3

    Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15-20 minuter, tills allt är ordentligt mjukt.

  • 4

    Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden samt citronsaft och värm upp till sjudning i ett par minuter.

  • 5

    Smaka av med salt och peppar. Servera toppingar och tillbehör enligt nedanstående beskrivning.