40 minuter
Enkelt
Hummusskål med senapsrostade morötter

Hummusskål med senapsrostade morötter

Det här är lite av Jords signaturrätt. Du bottnar en skål eller djup tallrik med en rejäl sked hummus. På denna lägger du först de senapsrostade morötterna, körsbärstomater, ringlar på lite örtdressing och toppar med gröna blad och rostade hasselnötter. En bit gott surdegsbröd att doppa med är aldrig fel. Hur gott? Väldigt.

Ingredienser

  • 400 g kokta gula ärter eller kikärtor
  • 1 dl olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 msk tahini
  • 2 tsk spiskummin
  • 1-2 citroner
  • ½ msk flingsalt
  • 1 kryddmått svartpeppar
  • 600 g orangea och lila morötter
  • ½ dl olja
  • 1-2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 msk grova osötade senap
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 citron
  • 1 dl hackade färska örter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2½ dl havregrädde
  • en näve mixade späda småblad eller microgreens
  • några halverade småtomater
  • 1 dl rostade och grovhackade hasselnötter

Instruktioner

  • 1

    Blötläggning och kokning av gula ärter: Skölj ärterna noga. Lägg dem i en skål med kallt vatten. Låt stå över natten eller ca 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5%). Koka dem försiktigt i ca 15 min, tills de har blivit mjuka.

  • 2

    Hummus: Mixa allt med matberedare eller mixer och smaka av.

  • 3

    Senapsrostade morötter: Sätt ugnen på 225°. Tvätta och borsta morötterna noggrant. Skala vid behov. Är morötterna stora så dela dem på mitten och på längden. Rör ihop olja, vitlök, senap, salt och peppar. Massera in blandningen i morötterna ordentligt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem gyllene i mitten av ugnen ca 25 minuter.

  • 4

    Örtdressing: Mixa örter och olja till en jämn konsistens, gärna med stavmixer. Smaka av med salt & peppar!

  • 5

    Servering hummusskål: Hummusen sprider du ut fint så att det täcker hela tallriken. Toppa med morötter först. Därefter halverade körsbärstomater, örtdressing, småblad och hasselnötter.