240 minuter
Enkelt
Högrev med morot på tre sätt

Högrev med morot på tre sätt

Morot är en älskad råvara, och med lite olika tekniker och färgade morötter kan du göra en spännande måltid på bara morot. Här serverar vi dem tillsammans med brässerat högrev, men de passar fint med även fisk, fågel eller något vegetariskt protein.

Ingredienser

  • 500 g orange eller gul morot
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk crème fraiche
  • - salt
  • - nymalen svartpeppar
  • 8 st lila morötter
  • 1 msk dillfrö
  • ½ msk fänkålsfrö
  • 1 msk olja eller smör
  • 1 st orange morot
  • 1 st gul morot
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 500 g högrev
  • 1 l ox- eller kalvbuljong
  • - salt
  • - nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör eller rapsolja

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 120 grader.

  • 2

    Salta och peppra köttet, bryn det runt om i en het gryta som får plats i ugnen.

  • 3

    Tillsätt buljongen, koka upp.

  • 4

    Sätt på locket, ställ in i ugnen och låt brässera till köttet är mjukt och härligt, 3-4 timmar kanske.

  • 5

    Under tiden kan du förbereda morötterna.

  • 6

    När köttet är mjukt och glider lätt av en gaffel är det färdigt, ta ut kastrullen ur ugnen.

  • 7

    Lyft upp köttet ur buljongen, håll varmt.

  • 8

    Skala morötterna och skär ned i mindre bitar. Koka riktigt mjuka i vatten.

  • 9

    Häll av vattnet ordentligt. Mixa de kokta morötterna med smör och crème fraiche i en matberedare eller kannmixer, se till att purén blir helt slät. Smaka av med vinäger, salt och nymalen svartpeppar.

  • 10

    Sätt ugnen på 175 grader.

  • 11

    Tvätta morötterna, behåll skalet på. Klyv dem längs med mitten med en kniv.

  • 12

    Lägg morötterna på en plåt eller i en ugnsform, tillsätt fett, salt och kryddor, blanda. Rosta i ugnen tills att de fått fin färg och är mjuka, ca 20-30 minuter.

  • 13

    Skala morötterna och skiva morötterna supertunt på mandolin.

  • 14

    Marinera morotskivorna med olja, salt och vinäger, låt stå minst en kvart innan servering.

  • 15

    Ställ buljongen på spisen och reducera/koka ner den till limmig glazekonsistens och vänd runt köttet i glazen innan servering.

  • 16

    Om du hellre vill ha en sås kan du reducera buljongen lite, smaka av, red av vid behov, tillsätt en klick smör.

  • 17

    Lägg upp morotspuré i botten på en tallrik, lägg på kryddrostade morötter (se till att få med lite av kryddorna) och sedan tjocka skivor av köttet. Toppa sedan med råmarinerade morötter.