
Högrev med ljummen betsallad, senapsås och rostad potatis
I denna rätt kommer inspirationen från de smaker som används till en klassiskt råbiff, men här tillagar vi köttet i form av högrev. Högrev kan vara ganska olika bit till bit i mörhet, vissa bitar kan vara möra som entrecote och går bra att steka/grilla medan andra är lite tuffare i texturen och behöver således längre tillagning, till exempel på låg värme under lång tid.
Ingredienser
- 500-600 g högrev
- en klick smör
- efter smak salt
- efter smak nymalen peppar
- 500 g potatis
- 1 msk olivolja
- efter smak flingsalt
- 400 g rödbetor
- 0,5 msk salt
- 1 st rödlök
- 1 msk kapris
- 1 msk cornichons
- 25 g senapsblad
- efter smak salt
- efter smak nymalen svartpeppar
- 50 g smör
- 1 msk Dijonsenap
- 1 msk grov senap
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 st äggulor
- 2-3 msk vatten
- efter smak salt
- efter smak nymalen svartpeppar
Instruktioner
- 1Sätt ugnen på 120 grader. 
- 2Salta och peppra köttet, bryn det i smöret i en riktigt het panna. 
- 3Sätt in köttet i ugnen och tillaga tills det är mjukt, tiden varierar på mörheten av köttet men räkna med 2-3 timmar. 
- 4Ta ut köttet och vila det en stund innan du skivar upp det. 
- 5Sätt ugnen på 230 grader. 
- 6Skär potatisen i kuber, blanda med olja och salt. 
- 7Lägg potatisen på en plåt eller i en ugnsform, rosta tills den har fin färg och är mjuk (20-30 minuter), rör om då och då. 
- 8Koka upp en kastrull vatten med saltet, lägg i betorna. 
- 9Koka tills de är mjuka, häll av kokvattnet. 
- 10Skala betorna medan de fortfarande är varma med händerna under lite rinnande kallvatten. 
- 11Skär ner betorna till fina klyftor, lägg tillbaka i kastrullen. 
- 12Hacka kapris, dela cornichons på mitten och skala samt skiva löken, ner med allt i samma kastrull som betorna. 
- 13Salta och peppra. 
- 14Värm blandningen, vänd upp med senapsbladen precis när det ska serveras. 
- 15Bryn smöret. 
- 16Blanda senap x2 med vinäger, vatten och äggula, värm under vispning till det tjocknar, ta av från spisen. 
- 17Tillsätt smöret under vispning, spä med mer vatten vid behov, salta och peppra.