- Alla recept Högrev med ljummen betsallad, senapsås och rostad potatis
Högrev med ljummen betsallad, senapsås och rostad potatis
I denna rätt kommer inspirationen från de smaker som används till en klassiskt råbiff, men här tillagar vi köttet i form av högrev. Högrev kan vara ganska olika bit till bit i mörhet, vissa bitar kan vara möra som entrecote och går bra att steka/grilla medan andra är lite tuffare i texturen och behöver således längre tillagning, till exempel på låg värme under lång tid.
Ingredienser
- 500-600 g högrev
- en klick smör
- efter smak salt
- efter smak nymalen peppar
- 500 g potatis
- 1 msk olivolja
- efter smak flingsalt
- 400 g rödbetor
- 0,5 msk salt
- 1 st rödlök
- 1 msk kapris
- 1 msk cornichons
- 25 g senapsblad
- efter smak salt
- efter smak nymalen svartpeppar
- 50 g smör
- 1 msk Dijonsenap
- 1 msk grov senap
- 1 msk rödvinsvinäger
- 2 st äggulor
- 2-3 msk vatten
- efter smak salt
- efter smak nymalen svartpeppar
Instruktioner
- 1
Sätt ugnen på 120 grader.
- 2
Salta och peppra köttet, bryn det i smöret i en riktigt het panna.
- 3
Sätt in köttet i ugnen och tillaga tills det är mjukt, tiden varierar på mörheten av köttet men räkna med 2-3 timmar.
- 4
Ta ut köttet och vila det en stund innan du skivar upp det.
- 5
Sätt ugnen på 230 grader.
- 6
Skär potatisen i kuber, blanda med olja och salt.
- 7
Lägg potatisen på en plåt eller i en ugnsform, rosta tills den har fin färg och är mjuk (20-30 minuter), rör om då och då.
- 8
Koka upp en kastrull vatten med saltet, lägg i betorna.
- 9
Koka tills de är mjuka, häll av kokvattnet.
- 10
Skala betorna medan de fortfarande är varma med händerna under lite rinnande kallvatten.
- 11
Skär ner betorna till fina klyftor, lägg tillbaka i kastrullen.
- 12
Hacka kapris, dela cornichons på mitten och skala samt skiva löken, ner med allt i samma kastrull som betorna.
- 13
Salta och peppra.
- 14
Värm blandningen, vänd upp med senapsbladen precis när det ska serveras.
- 15
Bryn smöret.
- 16
Blanda senap x2 med vinäger, vatten och äggula, värm under vispning till det tjocknar, ta av från spisen.
- 17
Tillsätt smöret under vispning, spä med mer vatten vid behov, salta och peppra.