180 minuter
Medel
Högrev med ljummen betsallad, senapsås och rostad potatis

Högrev med ljummen betsallad, senapsås och rostad potatis

I denna rätt kommer inspirationen från de smaker som används till en klassiskt råbiff, men här tillagar vi köttet i form av högrev. Högrev kan vara ganska olika bit till bit i mörhet, vissa bitar kan vara möra som entrecote och går bra att steka/grilla medan andra är lite tuffare i texturen och behöver således längre tillagning, till exempel på låg värme under lång tid.

Ingredienser

  • 500-600 g högrev
  • en klick smör
  • efter smak salt
  • efter smak nymalen peppar
  • 500 g potatis
  • 1 msk olivolja
  • efter smak flingsalt
  • 400 g rödbetor
  • 0,5 msk salt
  • 1 st rödlök
  • 1 msk kapris
  • 1 msk cornichons
  • 25 g senapsblad
  • efter smak salt
  • efter smak nymalen svartpeppar
  • 50 g smör
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 msk grov senap
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 st äggulor
  • 2-3 msk vatten
  • efter smak salt
  • efter smak nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 120 grader.

  • 2

    Salta och peppra köttet, bryn det i smöret i en riktigt het panna.

  • 3

    Sätt in köttet i ugnen och tillaga tills det är mjukt, tiden varierar på mörheten av köttet men räkna med 2-3 timmar.

  • 4

    Ta ut köttet och vila det en stund innan du skivar upp det.

  • 5

    Sätt ugnen på 230 grader.

  • 6

    Skär potatisen i kuber, blanda med olja och salt.

  • 7

    Lägg potatisen på en plåt eller i en ugnsform, rosta tills den har fin färg och är mjuk (20-30 minuter), rör om då och då.

  • 8

    Koka upp en kastrull vatten med saltet, lägg i betorna.

  • 9

    Koka tills de är mjuka, häll av kokvattnet.

  • 10

    Skala betorna medan de fortfarande är varma med händerna under lite rinnande kallvatten.

  • 11

    Skär ner betorna till fina klyftor, lägg tillbaka i kastrullen.

  • 12

    Hacka kapris, dela cornichons på mitten och skala samt skiva löken, ner med allt i samma kastrull som betorna.

  • 13

    Salta och peppra.

  • 14

    Värm blandningen, vänd upp med senapsbladen precis när det ska serveras.

  • 15

    Bryn smöret.

  • 16

    Blanda senap x2 med vinäger, vatten och äggula, värm under vispning till det tjocknar, ta av från spisen.

  • 17

    Tillsätt smöret under vispning, spä med mer vatten vid behov, salta och peppra.