- Alla recept Grön sparris med brynt, vispat smör och rostade solrosfrön
Grön sparris med brynt, vispat smör och rostade solrosfrön
Sparris växer både vilt och odlas i framförallt södra Sverige. Det är en efterlängtad primör som smakar extra gott tillsammans med den nötiga smaken från det brynta smöret.
Ingredienser
- 450 g grön sparris
- till kokning salt
- 200 g smör
- 1/2 tsk flingsalt
- ca 1 dl solrosfrön
Instruktioner
- 1
Sätt på ugnen och rosta solrosfröna.
- 2
Smält och bryn smöret i en kastrull till gyllenbrun färg, det tar några minuter.
- 3
Ställ svalt och låt smöret stelna och vispa det sedan med elvisp tills det är fluffigt.
- 4
Smaka av och rör ev ner flingsalt i smöret.
- 5
Bryt av den nedersta hårda änden av sparrisen.
- 6
Koka upp vatten i en vid kastrull och sjud sparrisen i saltat vatten (ca 2 tsk/liter vatten) i 5-10 min beroende på tjocklek.
- 7
Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha lite motstånd.
- 8
Skölj av den nykokta sparrisen i iskallt vatten.
- 9
Servera sparrisen ljummen på tallrik och klicka över det brynta smöret och rostade solrosfrön.