10 minuter
Enkelt
Grön sparris med brynt, vispat smör och rostade solrosfrön

Grön sparris med brynt, vispat smör och rostade solrosfrön

Sparris växer både vilt och odlas i framförallt södra Sverige. Det är en efterlängtad primör som smakar extra gott tillsammans med den nötiga smaken från det brynta smöret.

Ingredienser

  • 450 g grön sparris
  • till kokning salt
  • 200 g smör
  • 1/2 tsk flingsalt
  • ca 1 dl solrosfrön

Instruktioner

  • 1

    Sätt på ugnen och rosta solrosfröna.

  • 2

    Smält och bryn smöret i en kastrull till gyllenbrun färg, det tar några minuter.

  • 3

    Ställ svalt och låt smöret stelna och vispa det sedan med elvisp tills det är fluffigt.

  • 4

    Smaka av och rör ev ner flingsalt i smöret.

  • 5

    Bryt av den nedersta hårda änden av sparrisen.

  • 6

    Koka upp vatten i en vid kastrull och sjud sparrisen i saltat vatten (ca 2 tsk/liter vatten) i 5-10 min beroende på tjocklek.

  • 7

    Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha lite motstånd.

  • 8

    Skölj av den nykokta sparrisen i iskallt vatten.

  • 9

    Servera sparrisen ljummen på tallrik och klicka över det brynta smöret och rostade solrosfrön.