40 minuter
Medel
Galette med mangold och shiitake

Galette med mangold och shiitake

En paj formad för hand och fylld med både svamp och ricotta är svår att motstå! Degen förbereder du med fördel kvällen innan. Du kan också prova att byta ut mangold mot späda nässlor och ricottan mot Vacca-ost från Wapnö. Smaklig spis!

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl fullkornsmjöl
  • 1 tsk havssalt
  • 170 gram osaltat smör
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • - isvatten
  • 2,5 dl ricotta-ost
  • - salt
  • - svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 150 gram shiitake
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippe mangold
  • 1 stort ägg
  • 2,5 dl hackade örter
  • 1 tsk rivna citronskal
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • - flingsalt

Instruktioner

  • 1

    Gör degen först. Mixa vetemjöl, fullkornsmjöl och salt i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa tills blandningen är smulig, med lite större bitar kvar här och där.

  • 2

    Flytta mjölblandningen till en skål och blanda ned äppelcidervinägern och 60 ml isvatten. Blanda med en gaffel tills en deg börjar formas. Tillsätt mer isvatten vid behov.

  • 3

    Degen är klar när du inte ser några torra mjölpartier kvar, men du ska inte överknåda den. Slå in degen i plastfilm och kyl i minst två timmar.

  • 4

    Förvärm ugnen till 200 C°. Krydda ricottaosten med salt och peppar och sätt åt sidan.

  • 5

    Värm 1 matsked olivolja i en stekpanna på medelvärme. Stek vitlöken i cirka 30 sekunder, utan att bränna den.

  • 6

    Lägg i hälften av mangolden, krydda med salt och peppar och rör runt tills den börjat mjukna. Tillsätt resten och rör tills allt mjuknat.

  • 7

    Sprid ut lite mjöl på din arbetsyta och kavla ut degen tills den är knappt en halv cm tjock och 35 cm i diameter.

  • 8

    Flytta degen till en ugnsplåt med bakplåtspapper. Fördela ut tre fjärdedelar av ricottan på degen, men inte på de yttersta fyra centimetrarna.

  • 9

    Toppa med svampen och mangolden och klicka ut återstående ricotta över pajen.

  • 10

    Pensla pajens kant med vispat ägg och vik upp kanten över de yttre delarna av fyllningen (se bild).

  • 11

    Ugnsbaka i 35–40 minuter, tills gyllene. Rotera pajen halvvägs igenom.

  • 12

    Låt pajen svalna i några minuter. Blanda de färska örterna med citronsaft, 1 matsked olivolja och svartpeppar.

  • 13

    Lägg örtblandningen på den varma pajen och toppa med flingsalt och rivet citronskal.