30 minuter
Enkelt
Fredagsmys på Myllas vis

Fredagsmys på Myllas vis

Glöm tacochipspåsen, de olika burkarna och små påsarna som “fredagsmyset” vanligtvis kräver. Här botaniserar vi rakt igenom hela veckans Mylla-kasse och bygger ihop vårt eget lokala fredagsmys. Hört du förresten hört talas om gråärtamole? Inte vi heller tills vi uppfann det (tror vi). Här gäller det att tänka bortom versionen du är van vid, gjord på den förföriskt krämiga frukten som färdas alldeles för många mil och som kräver orimliga mängder vatten att odla. I vår “mole” får du en krämig variant gjord på mixade gråärter som vuxit helt lugnt och fint i vår skånska mylla. Ja i vårt fredagsmys bjuds det på ett riktigt smörgåsbord av smaker från vårt lokala skafferi!

Ingredienser

  • 4-5 betor
  • 1-2 msk olivolja
  • en nypa flingsalt
  • 1 sötpotatis
  • 1 lökish
  • efter smak flingsalt
  • ett stänk äppelcidervinäger
  • en nypa spiskummin
  • en nypa timjan
  • 1 rödlök
  • 1 dl vatten
  • 2 msk ljus vinäger
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1-2 msk kryddblandning
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • 200 g kokta gråärter
  • ½ dl vatten
  • 1 lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 nypa chiliflingor
  • efter smak sambal oelek
  • 1 msk finhackad koriander
  • 2 dl crème fraiche
  • 8 tortillabröd
  • 1 romansallad

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 125°. Skölj och borsta rödbetorna noga. Hyvla dem så tunt det går. Använd gärna mandolin (men akta fingrarna!). Bred ut skivorna på bakplåtspapper på två plåtar. Pensla tunt med olivolja och strö på flingsalt. Baka långsamt i ca 2 timmar. Låt gärna stå på eftervärme över natten.

  • 2

    Höj ugnen till 175°. 50-60 min. Baka sötpotatis och lök i en form eller på ett bakplåtspapper mitt i ugnen tills de är mjuka. Gröp ur innanmätet från båda och mixa till en kräm. Smaka av med salt, vinäger och ev annan smaksättning.

  • 3

    Skala och hyvla rödlöken tunt, gärna på mandolin. Lägg i en värmetålig skål. Koka upp vatten, vinäger och salt. Häll det över löken och låt stå 30 min. Häll av vätskan och servera. Löken håller minst ett fyra-fem dagar i kylen om det blir över.

  • 4

    Bryn färsen i smör i en stekpanna och smaksätt med din favoritkryddblandning.

  • 5

    Koka gråärterna mjuka i en kastrull med lättsaltat vatten ca 30 min. Häll av vattnet och mixa ärterna släta tillsammans med övriga ingredienser. Tillsätt vatten och ett par matskedar av grädddfilen/crème fraichen tills du har en krämig och fin konsistens.

  • 6

    Fyll romansalladsblad med färs och toppa med tillbehören. Bjud på chipsen som de är eller prova att dippa i de goda rörorna.