10 minuter
Enkelt
Ceviche på rödstrimma med tomat och gurka

Ceviche på rödstrimma med tomat och gurka

Ceviche är en klassisk sallad med marinerad och rå fisk, och här har vi såklart baserat den på skånska grönsaker och skånsk fisk. Det här receptet räcker till 4 förrätter, och om du vill servera den till huvudrätt och ha det lite matigare serverar du det med till exempel ris och svarta bönor vid sidan om. En vegetarisk variant är att använda samma marinad till grönsakerna och sedan servera som en god sallad, och om du vill undvika rå fisk går det att ånga eller koka den lite snabbt först - men allra godast blir den med råmarinerad fisk!

Ingredienser

  • 500 g Rödstrimmafilé
  • 3 st lime
  • 2-3 msk olivolja
  • 2-3 st färsk röd av chili
  • 2 st färsk vitlök
  • 1 st kruka koriander
  • 400 g tomatmix
  • 1 st gurka
  • 1 st schalottenlök

Instruktioner

  • 1

    Skala tomaterna (valfritt) genom att koka upp vatten, göra ett kryss på tomaterna, koka i 10-20 sekunder, och sedan lägga dem i iskallt vatten.

  • 2

    Dela tomaterna på mitten.

  • 3

    Skala gurkan och skär i bitar.

  • 4

    Skala löken och skiva tunt.

  • 5

    Pressa juicen ur limefrukterna i en skål och tillsätt olivoljan.

  • 6

    Skiva eller hacka chilin och skiva vitlöken tunt.

  • 7

    Hacka koriandern och blanda allt med salt.

  • 8

    Skär fisken i kuber eller tunna skivor.

  • 9

    Blanda fisk, lök, gurka och tomat med marinaden och låt stå i ca 10 min för att behålla rå känsla, eller längre för att få fisken 'tillagad'.