15 minuter
Enkelt
Blomkål- & äppelsoppa med citronolja & örttopping

Blomkål- & äppelsoppa med citronolja & örttopping

Blomkål blir alltid uppskattat i soppa, även bland skeptiska barn - och vuxna! Här mixad tillsammans med en skvätt grädde och min favoritfrukt om hösten - det svenska äpplet.

Ingredienser

  • 700 g blomkål
  • 2 äpplen
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olja
  • 7 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • efter smak salt
  • efter smak peppar
  • efter behov färska hackade örter
  • efter behov god olja

Instruktioner

  • 1

    Dela blomkålen och äpplena i bitar. Hacka löken.

  • 2

    Stek löken gyllene i smöret.

  • 3

    Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i blomkål, äpple och smörstekt lök. Låt sjuda tills det är mjukt i ca 10-15 min.

  • 4

    Häll ner grönsakerna i ett durkslag med en bunke under (spara buljongen).

  • 5

    Mixa det kokta slätt i kastrullen. Häll på grädde och buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

  • 6

    Servera soppan het, strö över finhackade örter och ringla på lite olja.