30 minuter
Enkelt
Äpplepaj med hasselnötssmulor och (magiskt god) hemgjord vaniljsås

Äpplepaj med hasselnötssmulor och (magiskt god) hemgjord vaniljsås

Det finns nog lika många äppelpajsrecept som det finns äppelpajsbagare, men desto fler recept att prova! Det här är ett rejält recept för 8 personer, så du kan halvera receptet om du vill. Men ingen har väl någonsin gjort för mycket paj med vaniljsås?

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 6 st äggulor
  • 125 g strösocker
  • 2 msk maizena
  • 3 dl vispgrädde
  • 8 st stora äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 250 g smör
  • 100 g strösocker
  • 150 g havregryn
  • 150 g hasselnötter
  • 150 g vetemjöl
  • 10 g salt

Instruktioner

  • 1

    Vaniljsås: Dela och skrapa ur vaniljstången i en kastrull, slå på mjölken, koka upp.

  • 2

    Vispa ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.

  • 3

    Häll den varma vaniljmjölken över äggvispet sakta under omrörning, slå tillbaka allt i kastrullen.

  • 4

    Värm på medelvärme under konstant omrörning tills det kokar.

  • 5

    Sila smeten genom en finmaskig sil ner i en ren bunke.

  • 6

    Plasta (annars blir det skinn på krämen) och ställ i kylen och låt bli helt kall.

  • 7

    Paj: Rosta hasselnötterna i ugnen 150°C tills de är lätt rostade (ca 15 min) och skala om de har skalet kvar.

  • 8

    Skala äpplena, kärna ur och dela i klyftor, 8 st klyftor per äpple.

  • 9

    Blanda äppleklyftorna med socker, kanel och kardemumma, lägg i botten av en stor pajform eller annan ugnsform.

  • 10

    Hacka de rostade och skalade nötterna och blanda alla torra ingredienser till smuldegen i en bunke.

  • 11

    Tärna smöret och blanda det med övriga ingredienser tills du har en smulig deg.

  • 12

    Lägg smuldegen ovanpå äppleklyftorna i formen.

  • 13

    Grädda i ugnen 200°C 20-30 min.

  • 14

    Servering: Vispa grädden och vänd ner den i vaniljkrämen. Servera äppelpajen med rikligt med vaniljkräm.