30 minuter
Enkelt
Äppelsockerkaka med mördegscrunch

Äppelsockerkaka med mördegscrunch

Den här äppelkakan går att variera i det oändliga. Istället för äpplen så ta päron och kardemumma eller plommon - eller varför inte nektarin! Mums mums mums...

Ingredienser

  • 1 stort ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 gr smält smör
  • ½ dl varmt vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½ dl strösocker
  • knappt 1 tsk bakpulver
  • ½ msk vaniljsocker
  • ½ msk kanel
  • 6-8 st äpplen

Instruktioner

  • 1

    Sätt ugnen på 175°

  • 2

    Tag en springform, ca 24 cm i diam, som du klämmer fast ett bakplåtspapper i.

  • 3

    Vispa ägg och socker lite pösigt.

  • 4

    Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten.

  • 5

    Häll i det smälta smöret med det heta vattnet. Blanda allt lite snabbt.

  • 6

    Häll smeten springformen.

  • 7

    Kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda bitarna med crème fraiche, socker och vaniljsocker. Fördela blandningen över smeten.

  • 8

    Nyp samman ingredienserna till ett smul. Strö smulet, det s k crunchet, över äpplena.

  • 9

    Baka kakan 20-30 min i mitten av ugnen. Låt den svalna innan du skär i den.