- Alla recept Äppelpaj med vaniljsås
Äppelpaj med vaniljsås
Äppelpajer av olika slag hör verkligen hösten till. Härlig äppelsmak och frasig pajdeg - det här är nog min favoritäppelpaj. Och så blir den så otroligt vacker!
Ingredienser
- 200 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
- ca 4 medelstora äpplen
- 100 g smör
- 1 dl råsocker
- 1 vaniljstång
- 5 dl mjölk
- 5 äggulor
- 1 ½ dl strösocker
- 3 msk maizena
- 25 g smör
Instruktioner
- 1
Pajdeg: Tärna mjölet i en skål. Tillsätt mjöl och vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Låt stå svalt ca 20 min. Sätt ugnen på 220°.
- 2
Nagga pajskalet och grädda ca 20 min tills det fått lite färg.
- 3
Fyllning: Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i ett vackert mönster i det varma pajskalet. Smält smöret och pensla äppelskivorna med det. Strö över sockret. Grädda pajen 15-20 min tills äpplena har fått fin färg. Pensla med smör ett par gånger under gräddningen.
- 4
Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och häll på mjölken. Låt koka upp. Rör om och ställ åt sidan.
- 5
Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt med elvisp. Häll ner det i en annan kastrull och sjud under omrörning tills såsen tjocknar ordentligt. Var aktsam så det inte kokar eller bränner i botten!
- 6
Sila sedan ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa såsen slät. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Vispa tills såsen är slät och fin. Låt svalna och ställ in i kylen. Servera vaniljsåsen till den ljumna pajen.