40 minuter
Enkelt
Äppelpaj med vaniljsås

Äppelpaj med vaniljsås

Äppelpajer av olika slag hör verkligen hösten till. Härlig äppelsmak och frasig pajdeg - det här är nog min favoritäppelpaj. Och så blir den så otroligt vacker!

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • ca 4 medelstora äpplen
  • 100 g smör
  • 1 dl råsocker
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 msk maizena
  • 25 g smör

Instruktioner

  • 1

    Pajdeg: Tärna mjölet i en skål. Tillsätt mjöl och vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Låt stå svalt ca 20 min. Sätt ugnen på 220°.

  • 2

    Nagga pajskalet och grädda ca 20 min tills det fått lite färg.

  • 3

    Fyllning: Skär äpplena i tunna skivor och lägg dem i ett vackert mönster i det varma pajskalet. Smält smöret och pensla äppelskivorna med det. Strö över sockret. Grädda pajen 15-20 min tills äpplena har fått fin färg. Pensla med smör ett par gånger under gräddningen.

  • 4

    Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och häll på mjölken. Låt koka upp. Rör om och ställ åt sidan.

  • 5

    Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt med elvisp. Häll ner det i en annan kastrull och sjud under omrörning tills såsen tjocknar ordentligt. Var aktsam så det inte kokar eller bränner i botten!

  • 6

    Sila sedan ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa såsen slät. Ta av från värmen och vispa ner smöret. Vispa tills såsen är slät och fin. Låt svalna och ställ in i kylen. Servera vaniljsåsen till den ljumna pajen.