Enkelt
3 x röror till grillat

3 x röror till grillat

Gör man alla dessa tre röror eller tillbehör så har man gott och väl till 6 personer. Vill man bara ha en eller två så ska man nog dubbla recepten. Och blir det över så har du några goda lunchtallrikar med rester att se fram emot dagarna efter firandet.

Ingredienser

  • 1 burk svarta bönor
  • 10-15 småtomater
  • 1-3 salladslökar
  • ½ dl chili- och korianderketchup
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • efter behag färsk koriander eller persilja
  • efter behag salt
  • efter behag peppar
  • 100 g babykål
  • 1 dl hampafrön
  • 1 citron
  • 1¼ dl olivolja
  • 2 tsk färsk vitlök
  • 1 dl riven gårdsost
  • efter behag honung
  • 1 gurka
  • ½ tsk salt
  • 200 g matyoghurt
  • 200 g fetaost
  • 2 tsk färsk vitlök
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 kruka oregano

Instruktioner

  • 1

    Häll av spadet från bönorna, skölj dem i kallt vatten.

  • 2

    Tärna tomaterna och strimla salladslöken.

  • 3

    Blanda ingredienserna till dressingen och vänd samman med bönor, tomater och lök. Smaka av med salt och peppar.

  • 4

    Lägg alla ingredienser utom vitlök och ost i en mixerkanna. Mixa samman, det kan gärna vara lite grovt.

  • 5

    Vänd ner vitlök och ost. Smaka av med salt, peppar och honung.

  • 6

    Dela gurkan på längden. Dra bort kärnorna med en tesked. (Lägg gärna ner kärnorna i en karaff med vatten, eller bara njut av dem direkt som de är - uppfriskande!)

  • 7

    Skiva gurkan i halvmånar och lägg i ett durkslag. Salta lätt och blanda runt. Låt rinna av en halvtimme-timme ungefär.

  • 8

    Blanda matyoghurt med fetaosten bruten i bitar (det gör inget om det är lite större bitar blandat med mindre), vitlök och olivolja. Plocka de flesta bladen från oreganon och hacka dem. Vänd ner gurka och oregano. Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med resterande oreganokvistar.