
Nr 67, vecka 4/2021
Små krukor med stor effekt
Veckans bondebesök är inom Malmös gränser, och det i sig är väl inte så ovanligt. Det ovanliga är att vi inte åkte ut till ett fält, utan ner i en källare i Augustenborg! Bladverkstaden odlar färskt mikrogrönt, små skott från flera olika sorters växter. Det finns inte särskilt mycket specifik forskning på just mikrogrönt, men enligt en amerikansk studie är det 5-40% högre näringstäthet i mikrogrönt än när skotten är fullt utvecklade. Det finns också en svensk studie där personer med diabetes som åt skott av rödkål fick ett sänkt och mer stabilt blodsocker. Veckans Gårdskasse innehåller bland annat deras rädismix, ett lite pepprigt piff till tallriken såhär i januari.
Vi hoppas du får en fin lokal vecka!
Rickard och resten av Mylla-gänget
Inspiration till veckans middagar
-
Gråärtsfalafel med ramslöksdressing och syrade grönsaker, recept från Christian Liljeblad
-
Ugnsbakade grönsaker med timjan och fetaost, recept från Caroline Vass
-
Världens enklaste morotssoppa, recept från Caroline Vass
-
Rotsellerirårakor med betor och yoghurtbollar, recept från Christian Liljeblad
-
Kaneldoftande morotsgryta med helbakad rotselleri, recept från Sofia Tronêt Fernberg
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept där potatis är en av råvarorna!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Bladverkstaden
Veckans råvara: Mikrogrönt