
Nr 63, vecka 51/2020
En mindre grå jul
Skåne i december, det är grått, det är regnigt, det är helt nödvändigt att få ut myset där det går! Vårt recept är förstås att laga riktigt god mat på de bästa råvarorna som går att finna för att ändå få till lite färg och värme inomhus. Ett bra sätt är att, om du äter kött, hålla dig till lokalt naturbeteskött. Veckans bönder Tolånga 17 har just naturbeteskött och även ett fint helhetsgrepp för hållbarhet på sin gård. De odlar djurens mat, är självförsörjande på el, har både gårdsbutik och restaurang. Ett annat bra sätt är att använda veckans råvara, grönkålen, i så mycket som möjligt nu när den är som finast. Grönkålschips, som del i smoothie eller juice eller som i Maria Dahlquists recept på Grönkålskaka med valnötter & ädelost som du kan hitta på våra hemsida under Recept.
Vi hoppas du får en fin lokal vecka!
Rickard och resten av Mylla-gänget
Inspiration till veckans middagar
-
Äppelstekt karré i krämig sås, recept från Marcus “Kocken på Åkern” Nilsson
-
Knapriga hasselbackspotatisar med rom, créme fraiche och finhackad rödlök, recept från Louise Bondebjer, ur boken Svenska Klassiker
-
Grönkålssallad med saffransmarinerad tempeh, recept från Lupinta
-
Grönkålskaka med valnötter & ädelost, recept från Maria Dahlquist. Foto: Ola Cedell
-
Äpplepaj med hasselnötssmulor och (magiskt god) hemgjord vaniljsås, recept från Christian Liljeblad
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept där potatis är en av råvarorna!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Tolånga 17
Veckans råvara: Grönkål