
Nr 59, vecka 47/2020
Mindre svinn, mera mat!
Väldigt mycket mat åker i soporna varje dag i Sverige och det är ju riktigt tråkigt. På Mylla är vi så gott som svinnfria.
Vi håller nere svinnet genom att bara beställa det som behövs för torsdagens leverans, vilket är anledningen till den lite längre tiden från beställning till det att du får hem din mat. Om vi får någon råvara över skänker vi det till Stadsmissionen, där veckans veckans matprofil Nermina jobbar på oblatbageriet. Stadsmissionen jobbar aktivt mot matsvinn, på deras Café David blir råvaror till mat som mättar de som behöver det mest. Det är ett samarbete vi är mycket stolta över och vi har också Stadsmissionens Ekoströ, ett ekologiskt, gluten- ägg- och mjölkfritt ströbröd. Du finner bland annat just det ströbrödet i Gårdskassen denna vecka! Veckans råvara är rotsellerin, och vi kan väl alla enas om att den inte är så vacker att se på. Det är dock ett får i vargakläder, rotsellerin är en prisvärd och väldigt trevlig middagskompis!
Ha en härlig lokal vecka!
Rickard och resten av Mylla-gänget
Inspiration till veckans middagar
-
Kaneldoftande morotsgryta med helbakad rotselleri, recept från Sofia Tronêt Fernberg
-
Ugnsbakad rotselleri, recept från Susanna Bill (ur boken Vegoflex)
-
Hummus på rotselleri, recept från Caroline Vass
-
Saltbakad rotselleri med ansjovissmör, recept från Maria Dahlquist
-
Rotselleri med inlagd svamp och tryffelaioli, recept från Maria Dahlquist
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept där potatis är en av råvarorna!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Nermina på Stadsmissionens oblatbageri
Veckans råvara: Rotselleri