Nr 5, vecka 43/2019 - Mylla

Nr 5, vecka 43/2019

”Smaka upp, dela ner, plocka över och pickla”

Den här veckan tar vi på oss kockrockarna och går in i finrestaurangköket tillsammans med Frida Nilsson på MJs i Malmö. Med inspiration från åkrarna och odlarna som vi jobbar med så gick Frida “all in” och tog våra lågt växande skånska höstgrödor till helt nya höjder!

Smaka upp, dela ner, plocka över och pickla. Det ska vi ägna oss åt den här veckan! I synnerhet när vi följer Frida Nilssons anvisningar i de goda recepten. För det är inte bara fantastiska smaker hon bjuder på, hon lär oss en radda användbara ord i köket och några smarta knep vid spisen.

Innehållet i Myllas gårdskasse kan du använda precis som du vill. Skapa nya egna rätter, laga gamla trotjänare eller ta ut svängarna till något nytt, spännande - och kanske utmanande - med hjälp av våra gästkockar.

Mycket matglädje önskar vi!
Maria, Sofia och Rickard på Mylla Mat

  

Här nedanför hittar du längre texter, filmer och annat som du kan ha glädje av när du lagar mat av råvarorna i veckans kasse. 

Läs Veckans Mylla som pdf

Veckans recept

Så anpassar du recepten till alla!
För förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten. Istället använder du det veganska alternativ vi skickat med samt övriga ingredienser och tillbehör som du föredrar, såsom växtbaserade mejeriprodukter.

Veckans gästkock

Frida Nilsson på MJ'S

Veckans bonde

Matts och Eva på MoE tomater

Veckans råvara

Tomater

Handla hem!

Det här behöver du ha hemma om du vill följa Fridas recept!

  • Ångad bok choi: 1 king solo vitlök (lite större vitlök utan klyftor), 1 citron, 200 g (ca 5 skivor) rågbröd (t ex danskt), sechuanpeppar (kan ersättas av chiliflakes, men med försiktighet då de är lite starkare), ljus soja, ättika 24%, strösocker, olivolja, flingsalt. pistaschnötter, 150 g Blå kornblomst (grönmögelost)
  • Rostad morot & majrova med viltkorv: 1½ dl vispgrädde, 2 dl morotsjuice, 1 apelsin, olivolja, 65 g smör.
  • Tomater, fänkål & högrev: grovsalt, flingsalt, 2 king solo-vitlök, ljus soja, sesamolja, olivolja, citron, fänkål.

Det kan tyckas vid första anblick vara många och utmanande moment i Fridas recept, men var för sig är de inte särskilt svåra att klara av. Och när du väl förberett allt som ska vara på tallriken så är det bara att lägga upp på varma tallrikar. Läs mer om hur Frida själv jobbar fram sina rätter i intervjun på vår hemsida.

Föregående Nr 33, vecka 21/2020

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.