
Nr 35, vecka 23/2020
Närodlade primörer och lokala mathjältar
Solen och sommarvärmen gör nog att vi alla just nu längtar efter en sommar utan kris och med härliga grillkvällar i goda vänners lag. Corona-epidemin har verkligen utmanat oss alla på olika sätt, och debatten om lokal matproduktion har satt fokus på hur viktigt det är att vi har en stark livsmedelsproduktion i landet. Vi är så glada att vi under våren har sett en stor tillströmning av fler som, liksom vi, ser hur viktigt det är att vi värnar våra lokala bönder.
Det är ju nämligen först när bonden säljer maten som vi säkerställer att de kan fortsätta bruka jorden och göra mer mat till oss. Först då kan familjen fortsätta bo på gården, bidra till en levande landsbygd och säkerställa att vi även framöver har en livsmedelsproduktion i Sverige som vi kan vara stolta över. Och tillsammans kan vi stötta våra mathjältar, genom att välja svenskt och lokalt när vi handlar mat. Precis som du har gjort den här veckan! Alex och Clara på Ur vår jord är exempel på detta, en ny generation odlare som bor i stan och som genom att kombinera stadsodling med lantbruk i Tomelilla passionerat bygger en verksamhet och en jord som ska fortsätta ge oss näringsrik mat i många år framöver. Läs mer om dem på myllamat.se, och om du har beställt en av våra vegetariska, veganska eller gröna kassar så får du också smaka en härligt nyskördad majrova från deras odling. Varma, soliga och lokala hälsningar
Rickard, Maria och resten av Mylla-gänget
Inspiration till veckans middagar
- Rostad morot & majrova med viltkorv (eller SmartVurst) recept från Frida Nilsson
- Krämig omelett med yoghurtbollar, sparris och rädisskott recept från Sofia Tronêt Fernberg
-
Svamppytt med rotfrukter, pepparrotskräm, bakat ägg och picklad rödlök recept från Julia Tuvesson
-
Rosmarin- och citrondoftande kyckling med blomkålsmos och rostade tomater recept från Milo Kalén
-
Gråärtsfalafel med ramslöksdressing och syrade grönsaker recept från Christian Liljeblad
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept där majrova är en av råvarorna!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Ur vår jord
Veckans råvara: Majrova
Alltid på Mylla