
Nr 31, vecka 19/2020
Odlingssäsong med nya villkor
Denna vår har vänt upp och ner på det mesta, och om man ska se det lite positivt så har det satt strålkastarljuset på hur villkoren ser ut i olika delar av samhället. Förutom sjukvården så har debatten kommit att handla mycket om livsmedelsförsörjningen, och hur lantbruket är beroende av både gästarbetare till odlingssäsongen och hur villkoren för den vidare försäljningen ser ut.
Vi har bevittnat det på nära håll, när våra bönder berättar om hur tuffa villkor det är när de ska försöka förhandla med de stora kedjorna och hur sårbart det visade sig vara att förlita sig på försäljning till café och restaurang. Här fyller Mylla en viktig funktion, och vi är så oerhört glada att vi tillsammans med dig som handlar hos oss kan stötta dem så att vi även framöver har en fungerande lokal matproduktion.
Göran på Vegostan är en av dem som har berättat om hur viktig beställningen från Mylla har blivit för honom, för att fortsätta kunna utveckla sin stadsodling. Läs mer om hans arbete på nästa sida och på vår hemsida.
Vi önskar er en riktigt smakrik och fin vårvecka!
Rickard, Maria och resten av Mylla-gänget
Inspiration till veckans middagar
- Kokt rimmad kycklingfilé, från Sofia Tronêt Fernberg
- Gråärtsfalafel med ramslöksdressing och syrade grönsaker, från Christian Liljeblad
- Klimatsmarta köttbullar i gräddsås med lingon, från Sofia Tronêt Fernberg
- Rostad morot och majrova med korv, från Frida Nilsson på MJ's
- Ångade dumplings med bok choy och primörvitlöksdipp, från Christian Liljeblad
- Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple, från Julia Tuvesson
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept där tomat är en viktig råvara!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Vegostan
Veckans råvara: Lök
Alltid på Mylla