Nr 15, vecka 3/2020
Utmaningen med att äta i säsong
Året är fortfarande alldeles nytt och vi smider planer för det kommande året. Ett av våra löften för året är att fortsätta leverera lokal mat i säsong, direkt från bonden hem till dig. Det är både godare, mer hälsosamt och mer klimatsmart - tre nyårslöften i ett! Och den här tiden på året är det en spännande utmaning...
Just nu är vi i en mellansäsong när det kommer till grönsaker. Både den svenska svartkålen, grönkålen och blomkålen är slut hos producenterna för säsongen och vi väntar på att det gröna ska titta upp. Det finns däremot gott om härliga rotsaker, vi hämtar färska örter från Kabbarps trädgård och från Vegostan får vi färska microgreens. Utöver det finns såklart också bönor, linser, kött, ostar och såklart ägg! Så nog finns det gott om råvaror att jobba med även nu, även om det kanske kräver lite mer kreativitet vid middagsgrytorna.
2020 kommer vi ägna åt att göra Mylla ännu bättre. Vi får varje vecka höra att ni är många som tycker att vi behövs och vill hjälpa till, vilket vi är så oerhört glada över! Och det behövs. För vi två kan inte driva den här omställningen själva. Tillsammans är vi starka och kan göra skillnad. Hjälp oss genom att fortsätta handla hos oss och genom att berätta om oss för era vänner och kollegor. Hjälp oss genom att tala om för oss vad ni vill ha och inte ha, så att vi kan göra Mylla ännu bättre under 2020.
Tack till alla bönder, gästkockar, kunder, volontärer, vänner och andra kloka människor vi har stött på under 2019. Nu gör vi tillsammans 2020 till den lokala matens år!
Maria & Rickard
Inspiration till veckans middagar
- Ångad Bok Choi med ägg och svamp, från Frida Nilsson
- Svamppytt med rotfrukter och bakat ägg, från Julia Tuvesson
- Hummusskål med ugnsrostade morötter, från Hannah och Elin på Jord
- Svampröra med gräslök, från Saxtorp Svamp
- Krämig omelett med yoghurtbollar, från Sofia Tronêt Fernberg
- Tomater, fänkål, svartvitlök och högrev, från Frida Nilsson
Tips! Nu kan du söka bland våra recept baserat på råvara, så att du lättare kan hitta inspiration kring vad du ska göra av de olika råvarorna i kassen. Här hittar du t ex recept för morötter!
Så anpassar du recepten till alla!
För att förenkla i vardagen utgår vi från samma grundrecept till alla våra maträtter. Du som väljer att enbart äta veganskt väljer helt enkelt bort det animaliska i recepten och ersätter med det veganska alternativ vi skickat med eller annat som du föredrar. Detsamma gäller även tvärtom. De helvegetariska recepten kan enkelt kompletteras med en köttbit eller korv om du önskar.
Mer att läsa:
Veckans bonde: Ola på Hyllehög Gård
Veckans råvara: Ägg