Möt människorna bakom
Orranäs Gårdsmejeri
Genuint och Småskaligt osthantverk från Blekinge
Orranäs gårdsmejeri startades 2010 och drivs av
Boel och Lars Dahlberg som tillverkar ost av komjölk
som levereras från ekologisk komjölksbonde.
Mjölken pastöriseras och ostarna görs därefter för
hand på gammalt hantverksmässigt sätt.
Ingredienserna är förutom mjölken, egentillverkad
mjölksyrakultur, löpe, salt samt eventuellt mögelkultur.
Tidigare producerades osten på mjölk från egna getter,
numera finns en mindre getbesättning kvar på
gården. De går på naturbete sommartid och håller
landskapet öppet. Av getköttet tillverkas en lufttorkad,
kallrökt och uppskattad Bocksalami.
Bocksalamin innehåller, förutom getkött även fläskkött
från Småland.
Deras affärsidé är att
göra ost med hög kvalitet, ha en hög kvalitet på djurhållningen
och arbeta hållbart med omtanke om miljön.
”Getterna går på naturbete minst tre månader och resten av året får dom eget odlat grovfoder.”