Trattkantarellsoppa med frasiga rullar - Mylla

Trattkantarellsoppa med frasiga rullar

Recept från Cecilia Vikbladh

De läckra och knapriga vårrullarna är fantastiskt goda till soppan. Den här varianten med äpple och kål passar fint även som förrätt på höstkanten. Om du inte vill fritera rullarna kan du pensla dem med lite olja och steka i ugnen på 225° i 8–10 minuter. Ett annat alternativ är att steka dem i 5 minuter i stekpanna i rikligt med olja.

 

4 portioner och 8 vårrullar

Frasrulle
1 paket vårrulleplattor
1 gul lök, finhackad
200 g strimlad spetskål
2 morötter, tärnade
2 syrliga äpplen, tärnade
2 msk smör
salt och peppar

Soppa
ca 1 liter färska trattkantareller eller vanliga kantareller 
2 schalottenlökar eller 1 lökish
1 hönsbuljongtärning
½ liter vatten 
½ dl portvin eller vitt vin
½ liter grönsaksbuljong, på tärning eller fond
3 dl grädde, valfri fetthalt
salt och peppar


Gör så här:

  1. Vårrullar: Tina vårrulleplattorna och lägg dem under en fuktig handduk. Skala och hacka löken. Strimla kålen tunt. Skala och finhacka morötterna. Halvera, kärna ur och finhacka äpplena. 

  2. Stek lök, kål, morötter och äpple i smöret. Salta och peppra. Låt svalna något.

  3. Jobba med en vårrulleplatta åt gången. Lägg arket framför dig med spetsarna uppåt och nedåt mot dig själv. Lägg 1–2 matskedar av fyllningen i mitten och fukta kanterna med lite vatten. Vik samman sidoflikarna och rulla sedan samman vårrullen. Lägg dem efterhand med skarven nedåt. 

  4. Häll ca 1 liter frityrolja i en fritös eller kastrull med tjock botten och låt den bli riktig het, ca 190 grader. Fritera rullarna tills de ser gyllene ut. Låt dem rinna av innan du lägger dem på lite hushållspapper så att ytterligare fett kan absorberas. 

  5. Soppa: Skala och hacka löken fint. Ansa svampen och stek dem på medelstark värme i smör med löken. Tillaga tills all vätska absorberats. Tillsätt en hönsbuljongtärning, ½ liter vatten och portvinet. Låt koka samman.

  6. Mixa med handmixer i kastrullen. Häll i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med lite kryddgrönt om du har, och de frasiga rullarna. 

 

Se till så att soppan inte blir för grötig i konsistensen. Smaka av när du mixat svamparna. Tillsätt mer vätska om soppan är för tjock och låt den koka in om den är för lös. 

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.