
Stekt ryggbit av gårdsclarias med färskpotatisstomp och dillröra
En god bit fast fisk som steks eller grillas i sällskap av stomp gjord på färsk potatis eller året-runt potatis. Stompet kan gärna kompletteras med andra grönsaker eller örter. Dillröran ger det lilla extra och kan användas som salladsdressing likaså.
1. Dela 500 gram färskpotatis i mindre bitar, koka i saltat vatten med skalet på till relativt mjuka.
2. Strö 1/2 tsk flingsalt i upphettad stekpanna tillsammans med 3 msk rapsolja (neutral smak), lägg i fiskfiléerna ca 400 gram, i portionsbitar, och stek några minuter på var sida till genomstekta.
3. Häll av vattnet från potatisen, spara lite kokvatten till stompet. Krossa potatisen med en ballongvisp, tillsätt 3 msk smör och 1 msk vit balsamvinäger. Rör om till en grov röra, späd ev med lite kokvatten.
4. Mixa 1 1/2 dl rapsolja tillsammans med 1 kruka dill, grovhackad(spara lite till dekoration), 65 gram färsk spenat, grovhackad, tillsätt sedan 125 gram lagrad ost, grovriven. Mixa röran så slät som önskas, smaka av med en nypa salt, peppar och 3 msk vit balsamvinäger.
5. Lägg dillröran på tallriken och fiskfiléerna ovanpå, stompet vid sidan av och dekorera med dill.