
Smörstekt rödstrimma med grönbladspesto och rostade grönsaker
Recept från Sofia Tronêt Fernberg
Så här års svänger jag ihop en pesto var och varannan dag, nu när det finns så mycket av alla härliga gröna blad. Du kan ta vad du gillar och gärna i en skön blandning som du känner funkar, exempelvis persilja och ramslök eller grönkål och basilika. För att inte tala om morotsblasten när den snart kommer!
Pesto passar till “allt”, i synnerhet till en bit smörstekt fisk, men också till att bara vända ner i ljumma lättkokta primörer och ställa fram på buffén. Släpp loss fantasin och skapa din personliga favorit!
4 port
Mylla-grönt på en plåt
1 röd lök
1 gul lök
2 betor
3 morötter
1-2 msk oliv- eller rapsolja
salt, peppar
Grönbladspesto
2 dl tätt packade gröna blad, t ex ramslök, grönkål, persilja, rucola
½-1 dl olivolja (mängd efter smak, reglera konsistensen med vatten om du tar mindre olja)
1-3 msk vatten
1 msk pressad citron
1 dl solros- eller pumpafrön alt valnötter eller mandel
50 g präst-, västerbotten- eller parmesanost
1 färsk vitlök eller 1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Smörstekt rödstrimma
600 g rödstrimma
75 g smör
salt, peppar
Gör så här
- Börja med grönsakerna: Skala och dela lök i ½-cm tjocka skivor. Ansa och skölj morötterna. Skala bort det som krävs annars funkar de finfint med skalet kvar. Skala rödbetorna. Skär rotfrukterna i knappt ½-cm tunna skivor. Bred ut allt på en plåt. Ringla över olja, strö på salt och peppra lätt. Massera gärna in oljan lite jämnt över grönsakerna. Rosta i mitten av ugnen på ca 185° i 30 min. Låt vila på eftervärmen 5-10 min.
- Grönbladspesto: Mät upp allt utom vitlök i en mixerbunke. Mixa till en pesto, gärna med lite bitar kvar. Finhacka vitlöken och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
- Smörstekt fisk: Bryn 50 g av smöret tills det tystnar och börjar dofta nötigt och gott. Häll över i en liten skål. Stek fisken i resterande smör på medelvärme 3-4 minuter på varje sida.
-
Servera gärna med potatismos med lite mixade kokta rotfrukter samt gröna linser i.