
Rotsellerirårakor med betor och yoghurtbollar
Recept från Christian Liljeblad
Här kommer en modern twist på en klassisk råraka. Rotsellerin ger en ny mustighet till rätten, och genom att servera med yoghurtbollar och sallad så får du en fräschör som gör att denna råraka fungerar fint året om.
4 port
Rårakor
500 g rotselleri
500 g potatis
2 tsk salt
Svartpeppar från kvarn
2 msk smör
2 msk olja
Betor
300-400 g betor
Salt
Servering
Sallad som du gillar, jag tog mixade späda blad och microgreens.
4 msk rostade fröer för krisp, jag använde solrosfrö.
1 burk yoghurtbollar á 320 g
Vinaigrette
2 msk olja från marinaden till yoghurtbollarna
2 msk vinäger
4 msk vatten
2 tsk Dijonsenap
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Rårakor: Skala potatis och selleri, riv fint på rivjärn.
- Blanda den rivna potatisen och rotsellerin med saltet i en bunke, låt stå i minst en kvart.
- Krama ur all vätska, peppra.
- Forma fyra stycken rårakor, stek i smör och olja på medelvärme till de är tillagade rakt igenom och har en gyllene knaprig yta på båda sidor.
- Betor: Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka, skala i lite kallt vatten, dela ner i lämpliga bitar.
- Vinaigrette: Vispa ihop allt.
- Servering: Arrangera varma rårakor och betor på tallrik. Dressa salladen med vinaigretten, toppa med yoghurtbollar och något krispigt, pumpakärnor, solrosfrö, rostade nötter etc. Njut.