
Rotfruktsgratäng med svamptopp
Recept från Sofia Tronêt Fernberg
Höstig och härlig gratäng att servera som ensamrätt med en fin grönsallad, eller lite förstärkt med kyckling, grillost eller tempeh. Enkelt, gott och lokalt!
4 port
300 g palsternacka
300 g jordärtskocka
600 g potatis, ca 5 stora
1 lök, t ex lökish som du fått i kassen
3 dl vispgrädde (alt växtbaserat motsvarande alternativ)
3 dl standardmjölk (alt växtbaserat motsvarande alternativ)
1½ tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk persillade (kryddblandning med persilja och vitlök)
150 g riven västerbottensost (alt växtbaserat alternativ)
Svamptopp
200 g kastanjechampinjoner
1 msk smör el olja till stekning
Serveringsförslag
stekt kycklingovanlår, grillost (laktoveg) eller tempeh (vegansk)
grönsallad
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°. Skala rotfrukter och lök. Skiva potatisen och löken tunt och skär resten i aningen tjockare skivor.
- Lägg alltsammans i en stor kastrull och tillsätt grädde, mjölk, salt, peppar och persillade. Låt koka upp långsamt och sedan sjuda sakta ca 20 min. Rör om då och då.
- Häll över allt i en gratängform och strö över ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 min.
- Svamptopp: Stek svampen i smör och smaka av med salt och peppar. Fördela över gratängen och garnera med kryddgrönt eller lite persillade.
- Serveringsförslag: Servera med salladsblad och ditt val av protein. Kycklingovanlåren kryddar du med salt, peppar och goda kryddor som du gillar. Stek dem runtom i smör på medelvärme 8-10 min per sida. Låt dem bli färdiga på ett ugnsfast fat 15-20 min i ugnen bredvid gratängformen sista stunden av tillagningstiden. Tempehn steker du i 1 cm tjocka skivor i generöst med olja och kryddar på med salt och favoritkryddor. Samma sak med grillosten men här kan du skippa saltet!