
Rostade tuppovanlår med nudelsallad och korianderdressing
Recept från Christian Liljeblad
Det saftiga och smakrika ovanlåret från tupp används här till en härlig sallad med asiatiska smaker.
4 port
4st tuppovanlår
Salt
Dressing
0,5 dl strösocker
0,5 dl färskpressad limejuice
0,5 dl fisksås (kan bytas mot japansk soja för vegetarianen)
1 st citrongräs
1 st röd chili
1/2 kruka koriander
5 cm ingefära
Sallad
200 g risnudlar
3-4 st morötter i olika färger
1 st rödlök
½ kruka koriander
En påse microgreens
En näve salta jordnötter
Gör så här
- Tupp: Sätt ugnen på 230°C.
- Salta tupplåren, placera med skinnet uppåt på ett ugnsgaller. Ställ en ugnsform eller plåt under som fettet kan droppa på.
- Rosta tills de har ett härligt gyllene krispigt skinn och håller 70-75°C i innertemperatur.
- Dressing: Skala ingefäran, skär ned i mindre bitar.
- Skala av det yttersta skiktet av citrongräset (spara det till en buljong t ex).
- Pressa limen.
- Skiva chilin.
- Mixa alla ingredienserna till dressingen i en mixer eller matberedare.
- Sallad: Koka nudlarna enligt paketet, häll av vattnet, låt de vara ljumna.
- Skala och strimla morötterna fint s.k. ”Julienne”.
- Skala och skiva rödlöken tunt.
- Grovhacka koriandern.
- Grovhacka jordnötterna.
- Blanda nudlar, grönsaker, nötter och dressing i en bunke, låt marinera någon minut innan du serverar.
- Toppa salladen med den rostade krispiga tuppen.