
Rödstrimma med rödvinssås
Recept från Gårdsfisk
Här här vi en smakrik rätt som passar fint till helgmiddagen. Och ja, rödvinssås fungerar faktiskt riktigt fint till vit fisk! De mustiga smakerna i såsen gifter sig fint tillsammans med rödstrimmafilén och den stekta svampen. Att smaksätta potatismoset med palsternacka lyfter smakerna ytterligare. Sådär, häll upp ett glas rödvin och njut av kvällen!
4 portioner
4 Filéer från rödstrimma med skinnsidan
salt och peppar
200 g champinjoner (alt. kantareller)
1-2 kvistar rosmarin
Smör
Potatis och palsternacksmos
900 g potatis
2 stora palsternackor
3 1/2 dl mjölk
50 g smör
salt
vitpeppar
Rödvinssås
2 bananschalottenlökar
1 liten morot
1 kvist rosmarin
1 lagerblad
3 dl rödvin
1,5 msk koncentrerad kalvfond
3 dl vatten
nypa socker
svartpeppar
Gör så här
- Finhacka schalottenlökarna och moroten. Fräs löken och moroten utan att få färg i en stekpanna. Tillsätt rosmarinen, lagerbladet, vinet och svartpepparn
- Blanda samman 3 dl vatten med 1,5 msk kalvfond och tillsätt i såsen när den reducerat och blivit något tjockare. Låt såsen koka ihop ytterligare och smaka av med en liten nypa socker för att få rätt balans på syran i såsen.
- Skala och koka potatis och palsternacka i en kastrull med vatten.
- När potatisen och palsternackan är mjuk häll av vattnet och pressa dom i en potatispress.
- Värm mjölken något i en kastrull. Tillsätt den ljumma mjölken och smöret och blanda runt. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Salta och peppra fiskfiléerna och stek i rikligt med smör med skinnsidan neråt först tills den fått fin gyllenbrun färg. Vänd sedan fisken och låt den steka någon minut på andra sidan tills fisken är genomstekt.
- Repa rosmarinen och stek champinjonerna och rosmarinen i smör. Smaka av med salt och peppar.
- Servera potatis- och palsternackspurén tillsammans med fisken, rödvinsåsen och champinjonerna