Mylla
Recept från Elias på Bönland
Ribolita på bönor från Öland
Klassisk italiensk husmankost på svenskt vis!
Ca 70 minuter
Inköpslista för ribolita
Bönland vita bönor 800 gram
Vällagrad ost till topping
1,7 liter grönsaksbuljong
4 medelstora morötter
8 vitlöksklyftor
2 tsk rosmarin
2 tsk timjan
Några bitar rivet ljust bröd
Varor från ditt skafferi
1 dl olivolja för topping
2 burkar hela skalade tomater
4 medelstora stjälkar stjälkselleri
Salt
Svartpeppar
Ingredienser
1 dl olivolja, till att fräsa med och till att toppa med
2 gula lökar
4 medelstora stjälkar stjälkselleri
4 medelstora morötter
8 vitlöksklyftor
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
2 burkar hela skalade tomater
300 g svartkål eller grönkål
1,7 liter grönsaksbuljong
800 g burk Bönland vita bönor1 limpa ljust bröd rivet i bitar (gör absolut inget om det blivit torrt och träigt)
Salt
Svartpeppar
Riven kraftig ost att toppa med.
Gör såhär
1. Finhacka lök, stjälkselleri och morötter.
2. Hetta upp ½ dl olivolja i en stor kastrull eller gryta. Lägg i grönsakerna och fräs långsamt på låg värme tills grönsakerna blir aningen transparenta, 7-10 minuter.
3. Tillsätt finhackad vitlök, rosmarin och timjan. Fräs ytterligare ett par minuter.
4. Klipp sönder tomaterna med sax direkt i burken. Rör ner tomaterna och låt koka några minuter.
5. Lös upp grönsaksbuljongen i hett vatten.
6. Hacka grönkålen grovt och tillsätt i kastrullen. Tillsätt även buljongen. Koka upp, sänk sedan värmen och låt det puttra i 20-30 minuter under lock.
7. Skölj bönorna i kallt vatten och tillsätt dem i kastrullen.
8. Grovriv brödet för hand och lägg ned bitarna överst i kastrullen. Krydda med salt och peppar.
9. Låt det fortsätta puttra i ytterligare 20-30 minuter, tryck till brödet då och då för att få soppan att tjockna något.