svensk ribolita.jpg__PID:341718e5-0cad-4b8e-a643-bbd862707ce8

Mylla

Recept från Elias på Bönland

Ribolita på bönor från Öland

Klassisk italiensk husmankost på svenskt vis!

Ca 70 minuter

Inköpslista för ribolita

Vita Bönor 800 EKO
Vita Bönor 800 EKO
Vita Bönor 800 EKO
Vita Bönor 800 EKO

Bönland vita bönor 800 gram

44 kr
Freja - Stenkällarlagrad hårdost av opastöriserad komjölk - Bäst före 24/3
Freja - Stenkällarlagrad hårdost av opastöriserad komjölk - Bäst före 24/3
Freja - Stenkällarlagrad hårdost av opastöriserad komjölk - Bäst före 24/3
Freja - Stenkällarlagrad hårdost av opastöriserad komjölk - Bäst före 24/3

Vällagrad ost till topping

280 kr

1,7 liter grönsaksbuljong

Morötter
Morötter
Morötter
Morötter
Morötter
Morötter

4 medelstora morötter

14 kr

8 vitlöksklyftor

2 tsk rosmarin

Timjan 15g - Mylla Borgeby Kryddgård
Timjan 15g - Mylla Borgeby Kryddgård

2 tsk timjan

15 kr
Kalljäst Surdegsbröd
Kalljäst Surdegsbröd - Mylla Södervidingebagaren
Kalljäst Surdegsbröd
Kalljäst Surdegsbröd - Mylla Södervidingebagaren

Några bitar rivet ljust bröd 

38 kr

Varor från ditt skafferi

1 dl olivolja för topping
2 burkar hela skalade tomater
4 medelstora stjälkar stjälkselleri
Salt 

Svartpeppar

Ingredienser

1 dl olivolja, till att fräsa med och till att toppa med

2 gula lökar
4 medelstora stjälkar stjälkselleri
4 medelstora morötter
8 vitlöksklyftor 
2 tsk torkad rosmarin 

2 tsk torkad timjan
2 burkar hela skalade tomater

300 g svartkål eller grönkål

1,7 liter grönsaksbuljong
800 g burk Bönland vita bönor1 limpa ljust bröd rivet i bitar (gör absolut inget om det blivit torrt och träigt) 
Salt 

Svartpeppar 

Riven kraftig ost att toppa med. 

Gör såhär

1. Finhacka lök, stjälkselleri och morötter.
2. Hetta upp ½ dl olivolja i en stor kastrull eller gryta. Lägg i grönsakerna och fräs långsamt på låg värme tills grönsakerna blir aningen transparenta, 7-10 minuter.


3. Tillsätt finhackad vitlök, rosmarin och timjan. Fräs ytterligare ett par minuter.

4. Klipp sönder tomaterna med sax direkt i burken. Rör ner tomaterna och låt koka några minuter.


5. Lös upp grönsaksbuljongen i hett vatten.
6. Hacka grönkålen grovt och tillsätt i kastrullen. Tillsätt även buljongen. Koka upp, sänk sedan värmen och låt det puttra i 20-30 minuter under lock.


7. Skölj bönorna i kallt vatten och tillsätt dem i kastrullen.
8. Grovriv brödet för hand och lägg ned bitarna överst i kastrullen. Krydda med salt och peppar.


9. Låt det fortsätta puttra i ytterligare 20-30 minuter, tryck till brödet då och då för att få soppan att tjockna något.



Vita Bönor 800 EKO
Vita Bönor 800 EKO
Vita Bönor 800 EKO
Vita Bönor 800 EKO

Vita Bönor 800 EKO

44 kr

Passar fint att gräddstuva med ost och persilja. Enda tillsatsen är salt och några droppar ättika för struktur. Bönlands eko-bönor odlas och konserveras på Öland.

Ursprung

Land: Sverige
Ort: Öland
Producent: Bönland 

Fakta
Namn: Vita bönor
Vikt: 800g, nettovikt, avrunnen vikt: 500g

Märkningar
EU Ekologisk

Innehållsförteckning
Vita bönor, vatten, salt, ättika

Näringsvärde per 100g
Energi: 427 kJ/102 kcal
Fett: 0,9 g, varav mättat fett 0 g
Kolhydrater 15,3 g, varav sockerarter 1,4 g
Fibrer: 7,1 g
Protein: 7,2 g
Salt: 0,5 g

Förvaring
Torrvara, förvaras svalt & torrt
Öppnad förpackning i kylskåp (0-8°C)

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.