
Pumpapasta med svamp och delikatesslinser
Recept från Marcus Ryberg
Riktigt god pastarätt som funkar lika bra till helgen som till vardagsmiddag. “Gott smör” ska du steka portobellosvampen i tycker Marcus. Föredrar du veganskt så välj din favoritolja som passar till stekning.
4 port
1 hokkaidopumpa
150 g gröna delikatesslinser (ca 2 dl okokta)
400 g färsk pasta eller 500 g torkad
Sås
1 gul lök
2 klyftor vitlök
300 g kastanjechampinjoner
smör eller olja
2 dl vispgrädde
1-2 nypor timjan, färsk eller torkad
Topping
1-2 portobellohattar
ett stänk balsamvinäger
lite timjan
Gör så här
- Halvera pumpan och rosta den i ugnen på 180° tills den är mjuk, ca 40 min. Gröp ur kärnhuset och pilla ut köttet ur skalet med en sked. Låt pumpan svalna av och dela därefter köttet i mindre bitar. Låt stå åt sidan till senare.
- Koka linserna mjuka i 6 dl vatten och 1 tsk salt ca 17 min. Låt rinna av.
- Hacka lök, vitlök och kastanjechampinjoner. Fräs på det i en stekpanna i smör. Tillsätt vispgrädde och några timjankvistar. Låt koka ihop en liten stund till en sås. Lägg ner pumpabitarna och smaka av med salt och svartpeppar. Ta upp timjankvistarna.
- Skiva upp portabellon. Stek i gott smör tills gyllenbruna salta och stänk på några droppar med balsamvinäger.
- Koka pastan och låt rinna av i durkslag.
- Sväng ihop pastan och linserna med svamp- och pumpasåsen i pastakastrullen eller i en fin traktörpanna. Lägg den stekta portabellon på toppen och strö över lite timjanblad.