
Potatistortilla med löj- & forellrom
Recept från Maria Dahlquist. Foto: Ola Cedell.
En variant på den klassiska Västerbottenspajen är den här potatistortillan som är smaksatt med Västerbottenost. Med samma goda smaker, men lite matigare eftersom det också är potatis, fungerar den här potatistortillan fint både på påskbordet eller som en härlig vårlunch.
500 g potatis
1 gul lök
1 msk smör
1 msk olivolja
8 ägg
1 dl grädde
150 g riven Västerbottenost
Salt och svartpeppar
1 dl gräddfil
40 g löjrom
Topping
40 g forellrom
Rödlök, gräslök & dill
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär potatisen i tunna skivor och råstek i en stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan.
- Skiva löken och stek i smör.
- Vispa ägg, grädde, ost, salt & peppar. Blanda ihop äggstanningen med potatisen och löken och häll över i en ugnstålig stekpanna. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda i ca 20-25 min tills tortillan fått fin färg.
- Låt svalna och dekorera med löj- och forellrom, gräddfil, rödlöksklyftor, gräslök och dill.