Potatisstomp med bondbönskida - Mylla

Potatisstomp med bondbönskida

Recept från Bondekocken, Marcus Ryberg

Bondekocken Marcus Ryberg har gått från kök på några av världens finaste krogar till att odla råvarorna själv, och då blev det också tydligt hur mycket mer man kan göra med olika delar av de olika råvarorna. Som här, där inte bara de delikata bondbönorna utan också deras skidor används för att smaksätta ett gott potatisstomp. Bättre sätt att minska matsvinnet kan knappast finnas!

50g smör
1 färsk lök med blast 
1 vitlöksklyfta 
0,5kg potatis 
2 msk yoghurt 
Gräslök eller persilja 
250 g bondbönor 

Gör så här

  1. Koka färskpotatis.
  2. Pilla ur bondbönorna ur sin skida och koka dem cirka en halv minut. Pilla bort det tunna skalet som sitter runt bönan.
  3. Koka upp saltat vatten och lägg i bondbönskidorna i vattnet och koka tills den börjar mjukna men utan att dem tappar all sin gröna färg, ungefär 3 minuter. 
  4. Stek under tiden gul lök och en vitlöksklyfta i smör.
  5. När bondbönsskidorna kokat klart, sila av och lägg ner dem i en köksmixer ihop med den stekta löken och vitlöken. Mixa några minuter och passera genom en sil. 
  6. När potatisen har kokat klart mosar man dem med antingen en potatisstomp eller en gaffel och blandar i purén på bondsbönsskida. Har ni  någon färsk lök med blast kan man nu lägga i den tunt skivad ihop med lite persilja och en matsked yoghurt eller gräddfil.  Smaka av med salt.
  7. Servera ihop med grillade grönsaker, smörfrästa bondbönor eller en bit grillad fisk.
Föregående Salsa verde med tomatillo
Nästa Ugnsbakad potatis med riven parmesan och dill

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.