
Plättar med kanelstekta äpplen
Recept från Susanna Bill, ur boken Vegoflex, (Kakao Förlag, 2019) Foto: David Back
Att smyga ner bönor i bakning känns nästan som en modern klassiker. Ett smart sätt att få i sig lite av de 500 g frukt och grönt vi behöver dagligen. Vill du laga helt växtbaserade plättar kan du byta ut äggen mot 1 dl av spadet i bönförpackningen. Smeten funkar även till pannkakor.
4 portioner
1 förpackning vita bönor, ca 400 g
2 1⁄2 dl grovt rågmjöl
2 msk kokossocker
1 tsk bakpulver
1⁄2 tsk salt
2 dl havremjölk (eller mjölk)
1⁄2 dl rapsolja
2 ägg
2 dl vispbar sojagrädde (eller vanlig grädde)
Kanelstekta äppelklyftor
2 fasta äpplen, gärna svenska
1 msk smör att steka i
1 msk kokossocker
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Plättarna: Häll av spadet från bönorna och mixa dem släta med mixerstav.
- Blanda samtliga övriga ingredienser till en slät smet och vispa till sist ner bönkrämen. Låt smeten vila några minuter.
- Stek till små plättar i medelvarm stekpanna. Servera med kanelstekta äpplen, färska bär eller chiasylt.
- Kanelstekta äpplen: Skär äpplena i skivor. Du behöver inte skala dem.
- Hetta upp smöret och kokossockret i medelvarm panna och stek äpplena mjuka. Strö över kanel och vaniljsocker.
- Vispa grädden och servera.
Susanna tipsar:
För vuxna och barn över tio år är det bra att äta ca 500 g frukt och grönt varje dag, vilket betyder ungefär tre frukter och två nävar grönt. Hälften av grönsakerna bör vara grova, till exempel morötter, broccoli och vitkål.