Pankopanerad rödstrimma med rotfrukter och körvelaioli - Mylla

Pankopanerad rödstrimma med rotfrukter och körvelaioli

Recept från Christian Liljeblad

Rotfrukter på två sätt bildar bas till den här rätten med pankopanerad rödstrimma. Paneringen ger en krispig touch som tillsammans med körvelaiolin lyfter rödstrimman till nya höjder. Ingen körvel hemma? Ingen fara! Byt ut till annan färsk ört, eller hoppa över och gör en klassisk aioli istället. 

4 port

Picklade rotfrukter
Lag
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1,5 lime
1 tsk salt

4 morötter i blandade färger
1 röd lök
1 gul lök

Körvelaioli
1 kruka körvel
2 äggulor
2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
0,5 lime
Salt och svartpeppar efter smak

Rostade rotfrukter
400g potatis
400g palsternacka
1msk kallpressad rapsolja
2 tsk salt

Pankopanerad rödstrimma
500g rödstrimmafilé
1 dl vetemjöl
1 ägg
2-3dl pankoströbröd
Salt

Gör så här

  1. Picklade rotfrukter: Blanda ättika, socker, salt och vatten i en kastrull, värm tills socker och salt har löst upp sig. Tag av från plattan. Pressa i juicen från limen, låt lagen svalna.
  2. Skala morötter och lök, skiva tunt, gärna på mandolin.
  3. Lägg morötterna och löken i den avsvalnade lagen. Låt stå till minst 20 minuter, gärna längre, innan servering.
  4. Körvelaioli: Mixa körvel, vitlök och rapsolja i en blender i 3-5 minuter tills du har en klargrön olja.
  5. I en annan bunke, vispa ihop äggula, limejuice, salt.
  6. Tillsätt den gröna oljan under vispning, droppvis i början, sen i en fin stråle tills all olja är ivispad.
  7. Smaksätt med salt och peppar, ställ i kylen.
  8. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta rotfrukterna och skär potatis och palternacka i grova bitar, gärna med skalen kvar. Lägg på en plåt, blanda med salt och olja. Rosta i ugnen tills de är mjuka och har en fin yta, 30 min ca, rör om efter 20 min.
  9. Pankopanerad rödstrimma: Lägg vetemjöl, panko och ägg i varsin skål. Vispa ägget med en gaffel. Salta fisken.
  10. Doppa fiskfileérna först i vetemjöl, sen i ägget och sist i pankoströbrödet.
  11. Här kan du välja om du vill fritera eller steka fisken. Vid fritering, värm olja till 170 grader, fritera ca 3-4 minuter tills paneringen fått fin färg, låt rinna av på hushållspapper, salta på ytan. Vid stekning, stek i smör på medelvärme till fin färg, ca 3 min på varje sida, salta. Servera.
Föregående Semlor med rostad mandelmassa
Nästa Rödstrimma med senapssås

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.