
Palsternack- och äpplemuffins
Lite nyttigare mellis för barnen och lite spännande med palsternacka och äpple.
8 muffins. Recept från Gunnarshögs gård.
1 ½ dl mandlar
1 ½ dl havregryn
2 tsk kanel
frön från en vaniljstång
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
10 urkärnade dadlar
3 ägg
1 rivet äpple med skal ca 150 g
1 riven, skalad palsternacka ca 100 g
½ dl äpplemos
½ dl kallpressad vitblommig rapsolja
3 msk rapshonung
8 muffinsformar i fina färger
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Mal mandlarna och havregrynet till ett fint mjöl i en matberedare eller i blender. Blanda mjölet med kanel, vaniljkorn, bakpulver, bikarbonat och salt. Rör de torra ingredienserna väl och ställ åt sidan.
Mixa urkärnade dadlar och ägg med mandeln och havregrynen. Blanda tills blandningen är jämn och klumpfri. Lägg åt sidan i en skål.
Blanda rivet äpple och riven palsternacka med dadel- och äggmassan. Häll i de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Rör till sist i äppelmos, vitblommig rapsolja och honung. Fördela smeten i muffinsformar och grädda ca 20–25 minuter.