Örtkyckling, brysselkål och belugalinser

Örtkyckling, brysselkål och belugalinser

Recept från Susanna Bill, ur boken Vegoflex, (Kakao Förlag, 2019) Foto: David Back

Kycklingen sköter i princip sig själv och även de som inte gillar brysselkål brukar tycka om den tunt skivad och rå med lite sötma från äpplena och styrka från senapen. En riktigt härlig hösträtt. 

4 portioner
1 hel kyckling eller 1 förpackning quornfiléer eller tempeh
100 g smör
1 klyfta vitlök
1 dl färska blandade örter t ex timjan, rosmarin, persilja
saft och zest från 1 liten citron 
1 1⁄2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl belugalinser

Brysselkål

1⁄2 påse färsk brysselkål, ca 250 g
2 msk äppelcidervinäger
6 msk raps- eller olivolja
2 tsk grov, söt senap
1 rödlök
1 dl mandel – gärna rostad
2 äpplen, gärna Aroma eller någon annan svensk sort
salt och svartpeppar 

Gör så här: 

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda smör, pressad vitlök, blandade hackade örter, salt, svart- peppar, citronskal och saft. Dela kycklingen i portionsbitar. Lägg kycklingen på en plåt och tryck in smörblandningen under skinnet. Strö lite extra salt och peppar på kycklingen och baka i ugn i cirka 25 min.
  3. Om du använder quornfileer: skär ett snitt i mitten av varje filé och tryck in lite kryddsmör. Lägg resten av smöret på toppen av filéerna och baka dem i en form i ugnen cirka 20 minuter.
    Om du använder tempeh: ugnsbaka med kryddsmöret på toppen av tempen. 
  4. Koka linserna enligt instruktionerna på paketet.

 

Brysselkål

  1. Vispa ihop vinäger, olja, senap, salt och peppar till dressingen. Hyvla eller skär löken i tunna skivor på längden och lägg den att marinera i dressingen en stund för att få bort den fräna löksmaken. Skiva brysselkålen riktigt tunt. Hacka mandeln.
  2. Lägg brysselkålen i en vid skål och häll över dressingen inklusive rödlöken. Skiva äpplet tunt – behåll skalet på. Strö över mandeln och stick ner äppelbitarna i salladen precis före serveringen.
  3. Lägg upp linser och kyckling, quorn eller tempeh på en tallrik. Skeda över det smälta smöret och servera salladen bredvid. 

Susanna tipsar:
Om äpplen: Förutom mineraler och vitaminer gör flavoniderna – antioxidaterna – i skalet och det höga fiberinnehållet av såväl pektin och cellulosa äpplen till rena hälsoraketer. 


Mylla meddelar:
Årets skörd av brysselkål har varit oväntad dålig, med små och delvis angripna brysselkålar. Istället skickar vi med spetskål, som du kan strimla fint och använda på samma sätt som brysselkålen i detta recept. 

 

Recept från Susanna Bill

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.