
Morotssoppa med morotsblastpesto och stekta gråärter
Recept från Marcus “Kocken på åkern” Nilsson
Vegetariskt eller veganskt i soppskålen, det bestämmer du själv. Men istället för kött toppar vi den lena morotssoppan med stekta gråärter som har en fantastiskt fin, lite nötig smak. Stekt fläsk är också gott till om du föredrar det!
4 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja el smör till stekning
1 kg morötter
1 l vatten
1 dl vispgrädde, iMat eller sojagrädde
Salt, peppar
Gör så här
- Skala, hacka och fräs lök och vitlök i en stor kastrull.
- Skala och skiva morötterna. Tillsätt dem i kastrullen tillsammans med vatten och grädde. Låt koka försiktigt tills morötterna är mjuka. Mixa soppan och smaka av med salt.
- Koka gråärterna mjuka 30 min i en kastrull. Häll av vattnet, stek gråärter gyllene en liten stund.
- Servera soppan och toppa med stekt fläsk. Bjud bröd och morotspesto (se nedan) till.
Morotsblastpesto
Vid det här laget en närmast klassisk ta vara på allt-lösning istället för att slänga den smak- och näringsrika morotsblasten. Eftersom det är Marcus själv som odlat och skördat dessa morötter kan du vara säker på att han valt ut dem med den allra finaste blasten till dig!
2 dl tätt packad morotsblast, ca 35 g (blast av 1 knippe morötter)
¾ dl, 40 g pumpakärnor, rostade
1 vitlöksklyfta
1 dl god olivolja
1½ dl riven parmesanost, veganskt alt: byt ut osten mot ytterligare 40 g pumpakärnor
½ citron, rivet skal
Gör så här
- Skölj och grovhacka morotsblasten. Mät upp den, tätt packad, i en (gärna högsmal) bunke.
- Tillsätt pumpakärnor, vitlöksklyfta, olivolja, ost och citronskal.
- Mixa samman allt med stavmixer. Smaka av med salt.
- Serveras med ett gott bröd, gärna surdegsbröd.