Midsommartårta med jordgubbar & rabarbermaräng - Mylla

Midsommartårta med jordgubbar & rabarbermaräng

Recept från Sofia Tronêt Fernberg.

Den här sortens tårta är ingen nyhet men den är likväl en genväg till garanterad succé. Så lite arbete för så mycket beröm! Den här gången har jag twistat receptet lite och vänt ner en rabarberkompott med kardemumma i marängsmeten, det väcker både förtjusning och frågor - “hm, vad är DET för gott?” Så kan man ha en liten gissningslek runt bordet ;-). Vill man inte väcka nyfikenheten hos gästerna utan bara att de ska säga mmmm… så hoppar man över rabarbermomentet.

Marängbottnen kan med fördel göras dagen innan. Jag smaksätter gärna fyllningen med rivet citron- eller limeskal, det blir så gott! Det kan såklart hoppas över, lite finhackad mynta i grädden eller över hela tårtan ger också den där wow-effekten...


4-6 port

Maräng
4 äggvitor, t ex av ägg från Hyllehög Gård
2 ¼ dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger el ½ tsk ättikssprit

Rabarberkompott
1 rabarberstängel
1 msk strösocker
1-2 krm nymortlad kardemumma

Fyllning
2 dl vispgrädde
2 dl matyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron

Dekoration
1 kg jordgubbar, från Eriksgården
färsk mynta

Ugn 100° på varmluft eller 125° på vanlig

Gör så här

  1. Rabarberkompott: Ansa och skiva rabarbern så tunt det går. Lägg bitarna i en kastrull med lock, och låt “smälta” på låg värme. Titta till och rör då och då under en timmes tid ungefär. Rör i socker och kardemumma. Låt kallna helt.

  2. Marängbotten: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget, samt majsstärkelse och vinäger. Vispa tills marängsmeten är fast och seg. Vänd försiktigt ner den kalla rabarberkompotten. Den ska inte blandas helt med smeten, det ska synas lite ränder och “gömmor”.

  3. Smörj ett bakplåtspapper med neutral olja i en rundel, ca 26 cm i diam. Skeda upp ca hälften av smeten och bred i rundeln, Klicka resterande som en toppig kant runt om. Du kan också spritsa om du hellre vill det.

  4. Grädda marängen i mitten av ugnen 50-60 min. Stäng av ugnen och låt marängbottnen stå kvar på eftervärmen minst ett par timmar, men gärna till nästa dag. Tänk på att olika ugnar

  5. Fyllning: Vispa grädden nätt och jämnt fast tillsammans med flor- och vaniljsocker. Vänd ner yoghurten och blanda väl med en slickepott.

  6. Häll krämen över marängbottnen. Halvera de sköljda, avrunna och rensade jordgubbarna och placera dem vackert över krämen. Dekorera med myntablad. Servera direkt.

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.