Kycklinggryta med svamp och rostade grönsaker
Recept från Caroline Vass
Detta är nog det godaste experiment jag gjort. När jag fick hem kassen med den goda kycklingen och svampen var mitt mål att skapa en lyxig vardagsrätt. Lite inspirerad av klassiska risotto smaker, är denna rätt verkligen en vardagsfavorit. Krämig, krispig och lite syrlig. Det bästa är att det går ganska snabbt att sno ihop också.
4 port
Du behöver:
Kycklingfilé ca 600 gr
1 påse skogschampinjoner
1 rödlök
2 msk olivolja
3 dl vitt vin
1 grönsaksbuljong
3 dl grädde
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk flingsalt
Rostade grönsaker:
2-3 morötter av olika kulör
1 palsternacka
4 potatisar
3-4 msk olivolja
Färsk eller torkad timjan
1-2 tsk flingsalt
Gör så här:
- Kyckling och svamp: Hacka en rödlök fint och ställ åt sidan.
- Borsta av ev smuts från skogschampinjonerna och dela dem.
- Fräs svampen i en panna tills de fått färg och all vätska har stekt bort. Lägg upp dem på ett fat och ställ åt sidan.
- Fräs löken i olivolja tills den blir genomskinlig och mjuk. Stek kycklingen gyllene på varje sida och tillsätt därefter vin och rör om. Låt det puttra i ca 5 - 10 min.
- Tillsätt grädde och buljong och låt koka upp. Låt sedan puttra i ca 15-20 min.
- Tillsätt under tiden svartpeppar, oregano och flingsalt.
- Om såsen är för rinnig - tillsätt lite ljus maizena.
- Rostade grönsaker: Ställ ugnen på 200C/varmluft
- Skölj grönsakerna och torka dem noga. Skär i tunnare längder.
- Skvätt över olivoljan och rosta i ugnen i ca 20-25 minuter.
- Strö flingsalt och timjan över.
- Servera kyckling och svamp med rostade grönsaker.