
Kyckling i syrlig gräddsås med saltrostad potatis & äppelsallad
En matig varmrätt för såväl vardag som fest. Önskas en lättare version av rätten kan den salt-rostade potatisen uteslutas. Varm generös med basilika och syran i såsen. Äpplena kan givetvis bytas ut mot krispiga päron.
Receptet är beräknat på 4 personer
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta 600 gram fast potatis, lägg i ugnsform, strö 1,5 msk flingsalt och 3 msk rapsolja över. Rosta i ca 30 min.
2.
Torka av kycklingbröstfiléerna, ca 400 gram, och gnid in med salt och peppar. Häll 3 msk rapsolja i en stekpanna, hetta upp och lägg ner filéerna med skinnsidan nedåt, stek ca 2 min på vardera sida i hög värme. Sänk sedan värmen och låt steka till genomstekta, ca 10 min.
3.
Lägg kycklingfiléerna på fat, tillsätt 3 dl matlagningsgrädde till stekpannan och låt puttra och reducera någon minut till såsig konsistens. Smaka av med salt/peppar och 2 msk vit balsamvinäger.
4.
Finhacka 1 kruka färsk basilika(spara några blad till dekoration). Vänd ner basilikahacket i gräddsåsen.
5.
Dela 2 äpplen och hyvla på mandollin, droppa 2 msk rapsolja och nymalen svartpeppar över.
Servera den saltrostade potatisen med skivad kyckling och gräddsås, samt äppelsallad.
Dekorera med basilikablad!