Krämig kantarellpasta med salsa verde - Mylla

Krämig kantarellpasta med salsa verde

Recept från Louise Bondebjer, ur boken Naturens skafferi, (Kakao Förlag, 2018) Foto: Tine Guth Linse

“Vi äter pasta minst en gång i veckan hemma och det är alltid lika uppskattat. 
En krämig kantarellpasta hör hösten till!” Annan svamp går såklart bra att använda här, om du saknar tratt- eller gula kantareller nästa gång du lagar denna rätt.

Recept som pdf

4 port

500 g gula kantareller eller trattkantareller
3 msk smör eller olja
250 g tagliatelle mezzanelle eller annan valfri pasta
1 stor gul lök
2-3 dl vispgrädde
Salt, peppar

Salsa verde
75 g färsk bladpersilja
30 g sardeller i olja
1 dl kapris
1-2 vitlöksklyftor
2 dl god olivolja eller rapsolja med neutral smak
1 ½ tsk honung

Gör så här

  1. Kantarellpasta: Borsta kantarellerna rena. Lägg dem i en 
    upphettad stekpanna och stek dem tills vätskan försvinner. Tillsätt 2 msk smör och stek i 10 min tills kantarellerna fått fin färg. Lägg över dem i en skål

  2. Skala och hacka löken och fräs den i resten av smöret.

  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

  4. Lägg tillbaka kantarellerna i stekpannan med löken och häll på grädden. Låt småputtra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar

  5. Salsa verde: Hacka persiljan grovt och lägg den tillsammans med sardellerna, kaprisen och vitlöken i en matberedare. Mixa och häll i oljan lite i taget medan matberedaren går. Smaka av med honung.

  6. Vid servering: Häll av pastan och blanda den med 2/3 av 
    kantarellröran. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med resten av kantarellröran och salsa verde. Strö över flingsalt och grovmalen svartpeppar.

 

Servera med ditt val av protein

Helstekt kalkonfilé. Klappa in filén i salt, peppar och andra kryddor som du gillar. Stek filén gyllene runtom i smör i en stekpanna. Lägg i en ugnsform och låt bli färdig i 125 grader eller tills innertemperaturen når 70°. Servera i tunna skivor.

Helstekt halloumost, skuren i skivor vid servering

Gröna linspuckar, se recept här

Föregående Jordgubbar, sockerkaka & vaniljsås

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.