Kokt rimmad kycklingfilé - Mylla

Kokt rimmad kycklingfilé

Recept från Sofia Tronêt Fernberg

Med hopp om våren och ännu ljusare tider bjuds det på en helt ljuvlig kyckling med sås på ramslök, citron och en skvätt grädde. Grönsakerna till blir lättkokta som sig bör och dressas med vinägrett. Perfekt som påsklunch!

4 port
4 kycklingfiléer, ca 600 g

Rimlag
3 msk salt
2 msk socker
½ liter vatten

Till kokning
½ liter kycklingbuljong

Vårlig löksås
2½ dl kycklingbuljong (använd gärna från koket ovan)
3 salladslökar (kan uteslutas men dubblera mängden ramslök i så fall)
1 knippe ramslök, ca 30 g (gräslök går också bra)
½ citron, skal och 1 tsk saft
2 dl grädde, valfri sort och fetthalt
salt, peppar, socker
ev 1 msk majsstärkelse till redning

Tillbehör
potatis, gärna färsk
1 knippe sparris
3 morötter gärna i olika färger, eller ett knippe späda morötter
salladsblad

Gör så här

  1. Rimning: Blanda vatten, salt och socker tills salt och socker lösts upp helt. Du kan också blanda med hett vatten och sedan kyla ner till kylskåpskallt. Lägg ner kycklingfiléerna och låt dem rimmas 4-5 timmar i kylen.

  2. Koka upp kycklingbuljongen i en rymlig kastrull. Lägg ner kycklingen och invänta ett uppkok, sänk värmen låt sjuda 10 minuter. Stäng av plattan och lägg på lock. Låt stå ca 45 min. Ta upp filéerna och låt svalna av. Skär i sneda skivor och lägg upp på fat med salladsblad.

  3. Vårlig löksås: Koka upp buljongen. Ansa och skiva salladslöken. Lägg ner i kastrullen och låt sjuda 4-5 minuter. Lägg ner ramslöken och låt den mjukna någon minut. Tillsätt citron och grädde och ge ett uppkok. Mixa slätt och smaka av med salt, peppar och socker. Red med lite stärkelse utrörd i ett par matskedar kall vätska om du vill ha en tjockare sås.

  4. Primörer: Koka potatisen. Ansa sparris och morötter. Hyvla morötter på snedden, 3-5 mm tjocka, gärna på mandolin. Koka eller ånga morötter och sparris 3-4 minuter, men inte längre. De är godast om de får vara lite krispiga. Häll av och lägg upp på fat. Ringla över en god vinägrett. Servera kycklingen med såsen och tillbehören.


Tips!
Primörerna är också goda att grilla. Välj gärna fler eller andra grönsaker du gillar som sparris, blomkål eller rädisor.
Använder du späda knippmorötter räcker det om du tvättar eller skrapar dem och kanske bara halverar dem på längden.

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.