Jordärtskockssoppa med svartkålschips & kastanjechampinjoner - Mylla

Jordärtskockssoppa med svartkålschips & kastanjechampinjoner

Recept från Jord

Den lite sötnötiga smaken av jordärtskockor ihop med citron och grädde är nästan oslagbar! Hannah och Elin toppar sin goda soppa med svartkålschips och stekta champinjoner vilket gör den ännu mer smakrik och matig. Servera gärna med bröd och bönröran med vitlök och timjan. Receptet på bönröra hittar du här

Recept som pdf

4 portioner 

500 gram jordärtskockor 
3 medelstora potatisar 
2-3 vitlöksklyftor 
1½  dl vitt vin eller matlagsningsvin (går också bra med 1 msk vitvinsvinäger + 1 dl vatten) 
1 msk veganskt margarin eller smör 
½ liter vatten 
2 grönsaksbuljongtärningar 
2½ dl havregrädde eller annan valfri grädde 
saft från 1⁄4 citron

Gör så här

  1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.
  2. Fräs ingredienserna med matfett i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15-20 minuter, tills allt är ordentligt mjukt.
  3. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden samt citronsaft och värm upp till sjudning i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera toppingar och tillbehör enligt nedanstående beskrivning.

Toppingar

 

Stekta champinjoner
Skär 250 gram kastanjechampinjoner i skivor och stek i rapsolja på medelhögvärme tills de fått gyllenbrun yta. Salta & peppra efter smak!

Svartkålschips
Sätt ugnen på 175°. Skölj en bunt svartkål och ta bort de grova mittstjälkarna på bladen. Riv bladen i mindre bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö på 1 tsk flingsalt och massera in 0,5 dl olja. Sprid ut bladen i ett jämnt lager på plåten. Rosta i ugnen i ca 10 minuter. Men håll koll ordentligt, det går fort och kan lätt brännas vid!

Servering: Toppa soppan med svartkålschipsen och kastanjechampinjonerna. Servera gärna med bröd och bönröra!

     

    Svinntips!

    De hårda mittstjälkarna i svartkålsbladen kan du med fördel hacka ner i jordärtskockssoppan. Låt sjuda med så de mjuknar och mixa sedan soppan slät.

    Eller… 

    … mixa ner dem i en grön och läskande smoothie med apelsin, äppelmust, ingefära och en banan.

    Föregående Rabarbercurd

    Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

    Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

    Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

    På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.