
Jordärtskockssoppa med svartkålschips & kastanjechampinjoner
Recept från Jord
Den lite sötnötiga smaken av jordärtskockor ihop med citron och grädde är nästan oslagbar! Hannah och Elin toppar sin goda soppa med svartkålschips och stekta champinjoner vilket gör den ännu mer smakrik och matig. Servera gärna med bröd och bönröran med vitlök och timjan. Receptet på bönröra hittar du här.
4 portioner
500 gram jordärtskockor
3 medelstora potatisar
2-3 vitlöksklyftor
1½ dl vitt vin eller matlagsningsvin (går också bra med 1 msk vitvinsvinäger + 1 dl vatten)
1 msk veganskt margarin eller smör
½ liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2½ dl havregrädde eller annan valfri grädde
saft från 1⁄4 citron
Gör så här
- Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.
- Fräs ingredienserna med matfett i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15-20 minuter, tills allt är ordentligt mjukt.
- Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden samt citronsaft och värm upp till sjudning i ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera toppingar och tillbehör enligt nedanstående beskrivning.
Toppingar
Stekta champinjoner
Skär 250 gram kastanjechampinjoner i skivor och stek i rapsolja på medelhögvärme tills de fått gyllenbrun yta. Salta & peppra efter smak!
Svartkålschips
Sätt ugnen på 175°. Skölj en bunt svartkål och ta bort de grova mittstjälkarna på bladen. Riv bladen i mindre bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö på 1 tsk flingsalt och massera in 0,5 dl olja. Sprid ut bladen i ett jämnt lager på plåten. Rosta i ugnen i ca 10 minuter. Men håll koll ordentligt, det går fort och kan lätt brännas vid!
Servering: Toppa soppan med svartkålschipsen och kastanjechampinjonerna. Servera gärna med bröd och bönröra!
Svinntips!
De hårda mittstjälkarna i svartkålsbladen kan du med fördel hacka ner i jordärtskockssoppan. Låt sjuda med så de mjuknar och mixa sedan soppan slät.
Eller…
… mixa ner dem i en grön och läskande smoothie med apelsin, äppelmust, ingefära och en banan.