
Hummusskål med senapsrostade morötter
Recept från Jord
Det här är lite av Jords signaturrätt. Du bottnar en skål eller djup tallrik med en rejäl sked hummus. På denna lägger du först de senapsrostade morötterna, körsbärstomater, ringlar på lite örtdressing och toppar med gröna blad och rostade hasselnötter. En bit gott surdegsbröd att doppa med är aldrig fel. Hur gott? Väldigt.
4 portioner
Hummus
400 g kokta gula ärter eller kikärtor
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
4 msk tahini
2 tsk spiskummin
saften av 1-2 citroner
½ msk flingsalt
1 kryddmått svartpeppar
Senapsrostade morötter
600 g orangea och lila morötter
½ dl olja
1-2 rivna vitlöksklyftor
1 msk grov osötad senap
2 msk dijonsenap
Örtdressing
½ dl olivolja
saft från 1 citron
1 dl hackade färska örter, t ex basilika och persilja
1 vitlöksklyfta
2½ dl havregrädde
Topping
En näve mixade späda småblad eller microgreens
Några halverade småtomater
1 dl rostade och grovhackade hasselnötter
Gör så här
- Blötläggning och kokning av gula ärter: Skölj ärterna noga. Lägg dem i en skål med kallt vatten.Låt stå över natten eller ca 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5%). Koka dem försiktigt i ca 15 min, tills de har blivit mjuka.
- Hummus: Mixa allt med matberedare eller mixer och smaka av.
- Senapsrostade morötter: Sätt ugnen på 225°. Tvätta och borsta morötterna noggrant. Skala vid behov. Är morötterna stora så dela dem på mitten och på längden. Rör ihop olja, vitlök, senap, salt och peppar. Massera in blandningen i morötterna ordentligt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem gyllene i mitten av ugnen ca 25 minuter.
- Örtdressing: Mixa örter och olja till en jämn konsistens, gärna med stavmixer. Smaka av med salt & peppar!
- Servering hummusskål: Hummusen sprider du ut fint så att det täcker hela tallriken. Toppa med morötter först. Därefter halverade körsbärstomater, örtdressing, småblad och hasselnötter.