
Högrev med ljummen betsallad, senapsås och rostad potatis
Recept från Christian Liljeblad
I denna rätt kommer inspirationen från de smaker som används till en klassiskt råbiff, men här tillagar vi köttet i form av högrev. Högrev kan vara ganska olika bit till bit i mörhet, vissa bitar kan vara möra som entrecote och går bra att steka/grilla medan andra är lite tuffare i texturen och behöver således längre tillagning, till exempel på låg värme under lång tid.
4 port
Högrev
500-600 g högrev
En klick smör
Salt och nymalen peppar
Rostad potatis
500 g potatis
1 msk olivolja
Flingsalt
Rödbetor
400 g rödbetor
0,5 msk salt
1 rödlök
1 msk kapris
1 msk cornichons
25 g senapsblad
Salt och nymalen svartpeppar
Senapssås
50 g smör
1 msk Dijonsenap
1 msk grov senap (använda den du gillar, jag har använt grov fransk senap men skånsk går bra)
1 msk rödvinsvinäger
2 äggulor
2-3 msk vatten
Salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
- Högrev: Sätt ugnen på 120 grader.
- Salta och peppra köttet, bryn det i smöret i en riktigt het panna.
- Sätt in köttet i ugnen och tillaga tills det är mjukt, tiden varierar på mörheten av köttet men räkna med 2-3 timmar.
- Ta ut köttet och vila det en stund innan du skivar upp det.
- Rostad potatis: Sätt ugnen på 230 grader.
- Skär potatisen i kuber, blanda med olja och salt.
- Lägg potatisen på en plåt eller i en ugnsform, rosta tills den har fin färg och är mjuk (20-30 minuter), rör om då och då.
- Betsallad: Koka upp en kastrull vatten med saltet, lägg i betorna.
- Koka tills de är mjuka, häll av kokvattnet.
- Skala betorna medan de fortfarande är varma med händerna under lite rinnande kallvatten.
- Skär ner betorna till fina klyftor, lägg tillbaka i kastrullen.
- Hacka kapris, dela cornichons på mitten och skala samt skiva löken, ner med allt i samma kastrull som betorna.
- Salta och peppra.
- Värm blandningen, vänd upp med senapsbladen precis när det ska serveras.
- Senapsås: Bryn smöret.
- Blanda senap x2 med vinäger, vatten och äggula, värm under vispning till det tjocknar, ta av från spisen.
- Tillsätt smöret under vispning, spä med mer vatten vid behov, salta och peppra.