Grundrecept: Köttfärslimpa med gräddsås - Mylla

Grundrecept: Köttfärslimpa med gräddsås

Det här är ett utmärkt grundrecept på färs som passar till köttfärslimpa, köttbullar, biffar, spett kåldolmar, baconlindade färsbiffar. Smaksätt efter behag med örter, vitlök, lite dijonsenap eller chili exempelvis. Det funkar såklart till alla sorters färs - kyckling, kalkon, lamm, fläsk, formbar sojafärs!


4 port

½ gul lök
¾ dl havregryn
1 msk maizena eller potatismjöl
1 ½ dl mjölk
1 ägg
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk strösocker
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad persilja
500 g nötfärs

Sås

3 dl silad steksky och vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 ½ msk maizena
2 dl grädde
salt, peppar, socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Hacka löken fint och lägg den i en bunke. Tillsätt havregryn, maizena, mjölk, ägg, salt, peppar, socker, dijonsenap, och persilja. Blanda väl och låt stå 10 min.
  3. Blanda ner färsen och arbeta några minuter till en fast och smidig smet.
  4. Forma en avlång limpa (eller varför inte rund eller som ett hjärta?) Lägg i en smord form och sätt in i ugnen, gärna med en termometer mitt i.
  5. Låt steka ca 30-45 min eller till 72° innertemperatur. Låt vila under folie medan du gör såsen.
  6. Sås: Sila ner buljongen i en måttkanna. Fyll på med vatten upp till 3 dl. Häll ner i kastrull och tillsätt fond. Rör ut maizenan i lite av grädden. Häll det och resterande grädde i kastrullen. Låt koka upp försiktigt under omrörning med visp. Sjud några minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
  7. Skär köttfärslimpan i skivor och servera till rotfruktssalladen.
Föregående Gravad låx på morot

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.