
Grön sparris med brynt, vispat smör och rostade solrosfrön
Recept frånLouise Bondebjer, ur boken Svenska Klassiker, (Kakao Förlag, 2020) Foto: Tine Guth Linse
Sparris växer både vilt och odlas i framförallt södra Sverige. Det är en efterlängtade primör som smakar extra gott tillsammans med den nötiga smaken från det brynta smöret.
2-3 port
450 g grön sparris
salt
Brynt vispat smör
200 g smör
1⁄2 tsk flingsalt
Tillbehör
ca 1 dl solrosfrön, rostade
Gör så här
- Brynt smör: Smält och bryn smöret i en kastrull till gyllenbrun färg, det tar några minuter.
- Ställ svalt och låt smöret stelna och vispa det sedan med elvisp tills det är fluffigt.
- Smaka av och rör ev ner flingsalt i smöret.
- Sparris: Bryt av den nedersta hårda änden av sparrisen.
- Koka upp vatten i en vid kastrull och sjud sparrisen i saltat vatten (ca 2 tsk/liter vatten) i 5-10 min beroende på tjocklek. De tjockare stjälkarna kan läggas i någon minut innan de smalare. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande ha lite motstånd.
- Skölj av den nykokta sparrisen i iskallt vatten.
- Vid servering: Servera sparrisen ljummen på tallrik och klicka över det brynta smöret och rostade solrosfrön.