Gråärtsfalafel med ramslöksdressing och syrade grönsaker. - Mylla

Gråärtsfalafel med ramslöksdressing och syrade grönsaker.

Recept från Christian Liljeblad

Att inspireras av internationella smaker och sedan översätta det till svenska råvaror är alltid spännande. Här har jag tagit svenskodlade gråärter för att göra det som blev den godaste falafeln jag ätit på länge. Den kräver lite planering eftersom ärtorna ska blötläggas, men det är värt det! Och vitlökssåsen, ja den smaksätter vi såklart med ramslök när det är i säsong. Svenskare falafel än så här blir det inte!

4 port

Falafel
150 g gråärter, torkade
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1-2 msk hackad färsk persilja
1-2 msk hackad färsk koriander
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk sambal oelek
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk svartpeppar, malen
0,5 tsk salt
1-2 l olja till fritering

Ramslöksdressing
25 g ramslök
2 dl yoghurt, 10%
2 msk majonnäs
1 msk tahini
1 msk färskpressad citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Snabbsyrade grönsaker
¼ litet vitkålshuvud
2 st morötter
1 tsk salt
1 msk ättika

Gör så här

  1. Falafel: Dag1. Lägg ärterna i en skål och tillsätt ett par liter vatten, blötlägg ärterna över natten 10-15 timmar.
  2. Dag 2. Låt ärterna rinna av i ett durkslag
  3. Skala lök och vitlök.
  4. Mixa lök, vitlök, persilja, koriander och kryddor i en matberedare, flytta över till en skål.
  5. Mixa de blötlagda gråärterna i matberedaren i 5-7 minuter. Först kommer gråärterna bli som smulor, fortsätt att mixa till en slät massa. Öppna upp locket på matberedaren med jämna mellanrum och skrapa ned de ärter som sitter på kanterna. Är det inte tillräckligt mixat ramlar falafeln sönder när du friterar dem.
  6. När du har en slät massa av ärterna, tillsätt lök och kryddblandningen, mixa några sekunder så att allt blandar sig.
  7. Ställ smeten minst 30 min i kylen. Smeten går att förbereda upp till 12 timmar innan du ska använda den.
  8. När det är dags att fritera; värm oljan till 180 grader, forma falafelbollar med två skedar till önskad storlek. Fritera falafeln 2-3 minuter på varje sida.
  9. Ramslöksdressing: Lägg ramslök och yoghurt i en kannmixer eller matberedare, mixa några minuter tills du har en grön yoghurt.
  10. Blanda i de andra ingredienserna, smaka av. Låt gärna stå en stund i kylen för att låta smakerna utvecklas.
  11. Snabbsyrade grönsaker: Strimla kålen tunt, gärna på mandolin.
  12. Skala och strimla morötterna fint, blanda med kålen.
  13. Tillsätt saltet, massera blandningen med händerna, låt stå 20 minuter.
  14. Skölj av saltet i kallt vatten, låt rinna av.
  15. Blanda i ättikan.
  16. Servering: Servera falafeln med dressingen och de syrade grönsakerna i bröd; pita, liba eller vad du gillar (hembakta eller köpta). Servera gärna lite pickles till, feferoni, chili, gurka etc.

 

Föregående Rabarbercurd

Lokal matinspiration, direkt i inkorgen.

Mer än 7 000 matälskare har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev! Varje vecka får du som prenumererar tips, inspriation och erbjudanden från lokala bönder och mathantverkare.

Ange ditt postnummer och se om vi levererar mat från lokala bönder hem till din dörr.

På Mylla handlar du utan onödiga mellanhänder. Det ger lägre pris till dig och rättvist betalt till bonden.