
Galetter med kastanjechampinjoner, timjan och parmesankräm
Recept från Sofia Tronêt Fernberg
Bjud på förrätt på franskt vis till helgen! Galetter kallas de matiga fyllda pannkakorna som görs på bovetemjöl. Och när det gäller fyllningen är det ju bara fantasin som sätter gränsen. Rostade valnötter eller frön är också gott på dessa t ex.
Jag grillade svampen i grillpannan vilket ger en helt fantastisk smak. Men att steka dem som vanligt blir också gott.
Parmesankrämen är kort och gott ljuvlig och passar till lite av varje, som till lammstek, köttbullar eller varför inte bara en liten klick till nykokta rödbetor.
4 port
4 dl mjölk
2 dl bovetemjöl, fullkornsvetemjöl eller vanligt går också bra
2 ägg
2 krm salt
smör till stekning
Fyllning
250 g kastanjechampinjoner
1 rödlök
1 msk olivolja eller smör
salt, peppar
1 tsk torkad timjan
2 dl crème fraiche
100 g finriven parmesanost, annan smakrik - t ex västerbotten - går också finfint
Servering
Gröna blad, t ex microgreens
Gör så här
-
Vispa samman mjölk och mjöl. Vispa därefter ner ägg och salt. Låt smeten vila en stund innan du steker tunna och fina pannkakor av den.
-
Fyllning: Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Stek den mjuk på medelvärme i oljan. Skär svampen i skivor. Grilla den i grillpanna runt om och blanda sedan med den stekta löken. Smaksätt med salt peppar och timjan.
-
Hetta upp crème fraichen i en kastrull. Ta från värmen och rör ner osten tills den smält.
-
Servering: Bottna pannkakorna med lite grönt, toppa med svampfräs och ringla på parmesankrämen.